Salarii profesori 2025. Noi reguli pentru concediile de odihnă şi bonusuri de performanţă

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată pentru anul 2025. Au fost trimise indicații referitoare la aplicarea noilor reguli de acordare a concediului de odihnă pentru profesori și inspectori, conform cadrului legal.
Filip Stan
31 ian. 2025, 12:10
Salarii profesori 2025. Noi reguli pentru concediile de odihnă şi bonusuri de performanţă
Marcel Ciolacu face ordine în salariile profesorilor: „Nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”

Salarii profesori 2025. Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, profesorii beneficiază de concediu de odihnă, anual, cu plată, în perioada vacanțelor școlare, cu o durată de 62 de zile lucrătoare.

Regulile pentru acordarea concediului de odihnă pentru personalul din învățământul de stat, care se aplică de pe 1 septembrie 2025, au fost stabilite prin ordinul de ministru 7.930/2024, publicat în Monitorul Oficial (MO) înainte de Anul Nou. Cu toate acestea, câteva articole au intrat în vigoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial.

Tăieri de salarii pentru milioane de români. Măsura ar putea fi introdusă de la 1 martie 2025

Aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată pentru anul 2025, potrivit unui document ajuns în școli și consultat de Edupedu.ro. Au fost trimise indicații referitoare la aplicarea noilor reguli de acordare a concediului de odihnă pentru profesori și inspectori, conform ordinului nr. 7930/23.12.2024

Modificările aduse la versiunea 2.45 constau în:

  • Setarea aplicației pentru anul calendaristic 2025.
  • Actualizări legislative 2025 (salariul minim pe economie la valoarea 4050, calcul deduceri personale, etc).
  • Actualizări grile pentru funcția de Director adjunct din cadrul CJRAE / CMBRAE
  • Actualizări ale calcului de salarii pentru personalul cu pensie facultativă
  • Actualizarea aplicatiei in conformitate cu art 2 alin (1) al OME nr. 7930/23.12.2024.

În acest sens, pentru personalul didactic de predare menționat la art 3 alin 2 lit. a), în Planificare CO se va selecta motivul ”OM7930 art.3 alin.2 lit.a” care permite salvarea planificării indiferent de perioadele de vacanță pentru persoanele care au măcar una din încadrări pe nivel Postliceal și suma normelor pentru nivelul de invatamant postliceal mai mare ca ZERO.

Pentru personalul menționat la art. 3 alin (2) lit c) și la art. 14 alin (2) ale OME nr.7930/2024, se vor introduce zilele de concediu de odihnă conform pontajului lunii de lucru, direct în forma Pontaj.

NOTĂ: Se vor actualiza zilele de concediu de odihnă rămase neefectuate la finalul anului 2024 în ferestra Pontaj/Modifică/Actualizează pentru personalul didactic-auxiliar și administrativ.”, se arată în document.

Salarii profesori 2025. Ministrul Educației: Lucrăm la indicatori de performanță

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a declarat joi, în direct la Digi24, despre salarizarea profesorilor și învățătorilor că „s-au făcut unele promisiuni profesorilor când au încetat greva” care vor fi onorate „inclusiv sub aspectul salarizării”. Despre legea salarizării unitare, el a declarat că se lucrează „în paralel la indicatori de performanță” care „pot să creeze diferențe de venituri între profesori”.

Ministrul Educației a vorbit despre bugetul pentru salarizarea profesorilor și învățătorilor. Acesta a fost întrebat dacă pot fi făcute modificări pentru anul 2025, ministrul David spunând că „s-au făcut unele promisiuni profesorilor când au încetat greva. Acele promisiuni vor trebui onorate inclusiv sub aspectul salarizării, atunci când condițiile economico-financiare vor permite acest lucru”.

Citește și: BNR, veşti importante pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu sumele investite în titluri de stat şi cu economiile în valută

Daniel David a adăugat că „atunci când vom discuta legea salarizării unitare, acolo trebuie să venim cu angajamentul despre care am vorbit, să stabilim la nivelul societății și prin reprezentanții politici, care e statutul educației și statutul profesorului, astfel încât să fim siguri că în sistem vin cei mai buni oameni care termină studiile superioare și nu pleacă cei mai mulți oameni pe care deja îi avem în sistem”.

El a mai spus că pentru acest lucru se lucrează „în paralel la acei indicatori de performanță, care, dincolo de salariul de bază, care, așa cum spuneam, trebuie să fie unul decent, pot să creeze diferențe de venituri între profesori, astfel încât cei care sunt mai dedicați, mai performanți (…) să poată să aibă venituri mai crescute”.

Despre un deficit de profesori, observat nu doar la nivel național, dar și la nivel european, ministrul Educației a spus că „există probleme”. Întrebat dacă există o cifră, acesta a afirmat că nu ține „minte toate cifrele din sistem în care ai milioane de oameni și mii de analize și rapoarte”.

El a adăugat că „este o problemă la nivel european, dar problemă în România este mai presantă. Noi avem probleme majore în toate zonele, dar cu un accent mare în zona științelor”.

Legat de sistemul universitar, Daniel David a declarat: „Începem să așezăm arhitectura sistemului universitar și arhitectura sistemului național de cercetare-dezvoltare și când arhitectura va fi una sănătoasă, să începem să injectăm, ca să spun așa, tot mai multe resurse financiare pentru a putea susține oamenii buni și proiectele lor”.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Senatorul POT acuzat că a mințit în CV a ajuns în faţa instanţei! Ce datorii neachitate are parlamentarul demisionar ce a ajuns la PSD
Playtech.ro
Cu cât se va scumpi coșul de cumpărături al românilor de la 1 august 2025. Consumatorii au început să pună bani deoparte
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
VIDEO | „Atacați de ursoaică”. Doi motocicliști s-au filmat lângă o ursoaică și puiul ei, pe Transfăgărașan
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ce i-a spus regretatul Mihai Leu lui Titi Aur, de pe patul de spital: „Era într-o rezervă, având-o alături pe soția sa, Anna. Când am intrat la el, deși fizic se vedea că nu este bine, era optimist”
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Doamna Borsec cară peste 150.000 de sticle cu apă minerală și nici nu le simte. Sofia Crețu-Hu poartă accesorii și bijuterii de peste o sută de mii. De euro!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc