Salarii profesori. Ministrul Educaţiei anunţă salarii mai mari pentru dascăli: „Niciun absolvent de top nu va alege un salariu de 2500 de lei daca are optiuni de 9.000 de lei”

Ministrul Educaţiei vine cu veşti bune pentru profesorii din România. Sorin Cîmpeanu a anunţat că noua lege a Educaţiei prevede salarii mai mari pentru dascăli.

15 sept. 2022, 08:55
Salarii profesori. Ministrul Educaţiei anunţă salarii mai mari pentru dascăli: „Niciun absolvent de top nu va alege un salariu de 2500 de lei daca are optiuni de 9.000 de lei”

Salarii profesori. Ministrul Educaţiei le-a promis dascălilor că salariile acestora vor creşte, astfel încât să nu mai existe profesori în România plătiţi sub salariul mediul pe economie.

Salarii profesori. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei

Citeşte şi Burse pentru elevi în anul şcolar 2022 – 2023. Cîmpeanu: Un elev poate primi și 1.000 de lei pe lună

„Salariile sunt element principal de atractivitate. Este prima oara când o lege sectorială prevede creșterea salariului profesorilor, astfel încât în România sa nu mai existe niciun cadru didactic, indiferent de nivel, nici macar stagiarii, cu un salariu sub salariul mediu pe economie.

Iar salariul mediu pe economie este de 4.000 de lei, net, vorbim de salariul net. Toate celelalte salarii trebuie să crească proporțional. Dacă nu intelegem acest lucru, n-avem nici cea mai mica sansa de a atrage in cariera didactica cei mai buni absolventi ai universitatilor romanesti.

Este o altă ipocrizie.

Niciun absolvent de top nu va alege un salariu de 2500 de lei daca are optiuni de 5-6-7-8 sau 9 mii de lei. Mai ales ca universitatile sunt in centre universitare unde sunt oferte.

Daca nu vom intelege acest lucru, toate schimbarile din legile educatiei, care sunt schimbari exceptionale, la nivel de structura, de mecanisme, fara resurse alocate și fara salarizarea cadrelor didactice, nu vom reusi nicidecum.

Iar generații precum este generația mea, dacă ratează șansa acestor legi, nu vor mai avea o altă șansă în educație”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus.

În prezent, profesorii debutanți primesc 100 lei în plus la salariu. Potrivit noilor prevededi care se preconizează în Educaţie, veniturile dascălilor vor cresc, în medie, cu 150 lei.

Proiectul introduce o nouă exceptie la Legea salarizarii 153/2017, excepție prin care în loc să fie acordată creșterea salarială potrivit grilei prevăzute, pentru anul 2022, este acordat un procent de 25% din diferența între salariul prevazut în grilă și cel din decembrie 2021.

Citeşte şi Proiect de lege: Elevii pot fi testați antidrog la școală, iar refuzul îi poate trimite după gratii