Salariile angajaților nu vor mai fi confidențiale. Care sunt noile obligații ale angajatorilor, după decizia votată de Parlamentul European

Angajatorii vor fi obligați să divulge informații legate de salariile angajaților, după ce Parlamentul European a votat o directivă în acest sens.

30 mart. 2023, 21:00
Salariile angajaților nu vor mai fi confidențiale. Care sunt noile obligații ale angajatorilor, după decizia votată de Parlamentul European

Parlamentul European a votat joi, 30 martie, o directivă care îi obligă pe angajatori să divulge angajaților informații despre remunerația celor din aceeași categorie de activitate profesională.

Noua legislație spune că toate companiile din Uniunea Europeană trebuie să ofere angajaților informații utile ca să poată compara salarii și să expună diferențele de remunerare între femei și bărbați.

Angajații și angajatorii vor avea dreptul să primească informații clare despre nivelurile de salarizare individuale și medii defalcate în funcție de gen, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. Nu ar trebui să existe clauze contractuale prin care angajaților să le fie interzis să își dezvăluie salariul sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor, se mai precizează în comunicat.

Citește și Vești proaste pentru români! Facturile vor exploda de la 1 aprilie: „Consumatorii vor plăti mai mult decât în februarie sau martie”

În cazul în care un angajat e de părere că nu a fost aplicat principiul egalității de remunerare și sesizează instanța, legislația națională ar trebui să oblige angajatorul să demonstreze că nu a existat nicio discriminare.

Directiva a fost adoptată cu 427 de voturi pentru, 79 împotrivă și 76 de abțineri și prevedere ca structurile de salarizare care compară nivelurile de remunerare vor trebui să se caracterizeze prin neutralitate din punctul de vedere al genului, atât privind criteriile care stau la baza lor, cât și sistemele de evaluare și de clasificare a locurilor de muncă.

Anunțurile posturilor vacante și titlurile posturilor vor trebui să fie neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu.

În cazul în care raportarea remunerațiilor indică o diferență de remunerare între femei și bărbați de cel puțin 5%, angajatorii vor trebui să evalueze salariile împreună cu reprezentanții lucrătorilor lor. Statele membre vor fi nevoite să instituie sancțiuni eficace, proporționale și disuasive, cum ar fi amenzile, pentru angajatorii care încalcă normele.

Citește și De necrezut! Cu ce notă de plată s-a trezit o turistă după ce a comandat o apă și o cafea la o cafenea de lângă Lacul Como, în Italia

Un angajator care a suferit un prejudiciu din cauza unei încălcări a normelor va avea dreptul să ceară despăgubiri. Pentru prima dată, discriminarea multiplă și drepturile persoanelor non-binare au fost incluse în domeniul de aplicare al noilor norme, potrivit actului normativ aprobat de Parlamentul European.

„Am obținut nu doar introducerea unor măsuri obligatorii pentru a elimina diferențele de remunerare între femei și bărbați, ci și ca toți cetățenii Uniunii să beneficieze de noi drepturi, de recunoașterea situației în care se află și de protecție împotriva discriminării salariale. Persoanele non-binare au același drept la informare ca bărbații și femeile. Sunt mândră că, prin această directivă, am definit pentru prima dată discriminarea multiplă în legislația europeană și am inclus-o drept circumstanțe agravante atunci când se stabilesc sancțiunile”, a declarat Samira Rafaela (Renew Europe), din Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen.

„De-a lungul timpului, munca femeilor a fost subevaluată și prost plătită, iar prin această directivă facem un pas important pentru a asigura o remunerare egală pentru o muncă de valoare egală. Sunt foarte mândră că Parlamentul a reușit să extindă domeniul de aplicare, să întărească rolul partenerilor sociali și să asigure drepturi individuale și colective solide”, a spus și Kira Marie Peter-Hansen (Verzi/ALE), din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.

Înainte să intre în vigoare directiva, Consiliul va trebui să aprobe oficial acordul înainte ca textul să fie semnat și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Noile reguli vor intra în vigoare la douăzeci de zile de la publicarea lor.