Vești proaste pentru români! Facturile vor exploda de la 1 aprilie: „Consumatorii vor plăti mai mult decât în februarie sau martie”

Luna aprilie vine cu facturi mai mari pentru români. Din cauza majorării tarifelor la transportul şi distribuţia energiei electrice şi gazelor, facturile românilor vor exploda.

30 mart. 2023, 19:38
Vești proaste pentru români! Facturile vor exploda de la 1 aprilie: „Consumatorii vor plăti mai mult decât în februarie sau martie”

Vești proaste pentru români! Facturile vor exploda de la 1 aprilie. Dacă cu facturile la energia electrică majoritatea românilor se descurcă datorită compensării de stat, pentru facturile la gazele naturale vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar de la 1 aprilie.

Citește și 200.000 de clienţi primesc banii de pe facturi înapoi

Vești proaste pentru români! Facturile vor exploda de la 1 aprilie

Potrivit legii 357, aprobată de Parlament şi promulgată de preşedinte, de la 1 aprilie tarifele de transport şi distribuţie la gaze şi energia electrică se vor majora.

Astfel, legea va trebui pusă în aplicare de toate organismele, inclusiv de ANRE.

Specialiștii spun că chiar dacă s-au dat asigurări că nu vor creşte facturile românilor, adevărul este undeva la mijloc.

Chiar dacă facturile românilor la curentul electric nu vor creşte pentru că vor fi compensate de stat, potrivit unei analize făcute de Asociaţia Energia Inteligentă, facturile la gaze vor crește, iar consumatorul casnic va ajunge să scoată din buzunar cu 4 sau 5 procente mai mulți bani.

Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei România Inteligentă, spune că firmele, fabricile mici care au un consum sub 50 de mii de MWh pe an vor avea facturi mai mari cu 1 – 2%, iar întreprinderile mari cu un consum peste 50 de mii de MWh pe an vor achita facturi mai mari şi cu 10 procente.

„În conformitate cu legea, autoritatea de reglementare a trebuit să procedeze la modificarea tarifelor de transport și distribuție, cuprinzând costurile amânate din anii 2021 și 2022, costuri în special legate de achiziția diverselor mărfuri, inflație, creșteri de taxe și tarife.

Pentru energie electrică nu ar trebui să existe nicio modificare în valoarea prețului.

La gaze naturale, având în vedere că majoritatea consumatorilor casnici au un preț facturat sub prețul plafonat, asta înseamnă că în luna următoare li se vor adiționa aceste noi tarife la prețul care există în momentul de față. Ceea ce îi aduce în situația de a plăti mai mult decât în februarie sau martie, dar sub prețul plafonat, deci sub 0.31 lei/KWh cu TVA inclus”, a spus Dumitru Chisăliță, la Antena3CNN.

Citește și Anunţ de ultimă oră despre facturile la energie electrică. De ce au întârziat şi când vor fi emise