Salariile bugetarilor se majorează! Calculele făcute de Guvernul României, cine iese pe plus!

Potrivit oficialilor, creșterea salarială este cauzată de factori externi, cum ar fi războiul din Ucraina sau pandemia de COVID-19 și de factori interni, cum ar fi creşterea preţurilor.

16 nov. 2022, 14:43
Salariile bugetarilor se majorează! Calculele făcute de Guvernul României, cine iese pe plus!

Salariile bugetarilor cresc! În luna august, Guvernul României, condus de premierul Nicolae Ciucă, a decis să acorde creșteri salariale angajaților din sectorul bugetar. Astfel că, în acest an, bugetarii au beneficiat din luna septembrie de un spor de 25% la salariu, din restul rămas neacordat din legea salarizării bugetare. Potrivit Ministrului Muncii, Marius Budăi, această majorare salarială va consta într-un bonus concret de 150 de lei pentru 1 milion de angajați la stat.

Prin Ordonanța de Urgență nr. 15/2022 „pentru stabilirea unor măsuri în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice”,inițiată de Ministerul Muncii și adoptată de Guvern,  autoritățile au acordat o pătrime „din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021”.

Se taie sporurile, dar unele salarii cresc cu 50%. Premierul Ciucă a anunţat grila „de uniformizare”

De ce au fost majorate salariile bugetarilor

Potrivit oficialilor, creșterea salarială este cauzată de factori externi, cum ar fi războiul din Ucraina sau pandemia de COVID-19 și de factori interni (liberalizarea prețurilor la energie electrică sau faptul că drepturile bugetarilor nu au fost crescute în ultimii 2 ani).

În primul rând, criza generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici.

În al doilea rând, liberalizarea preţurilor la energie a generat o creştere fără precedent a preţului la energia electrică, gazele naturale, precum şi la combustibil. Aceste majorări au avut un efect decisiv asupra creşterii preţurilor la utilităţile publice pentru populaţie.

În al treilea rând, războiul din Ucraina a creat un impact puternic asupra preţurilor la bunurile de consum, care au cunoscut o creștere substanțială în ultimele luni.

În al patrulea rând, majorarea salariilor a fost laută în calcul, având în vedere faptul că drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate.

Ce mai prevede legea care majorează salariile bugetarilor
La Articolul I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (…), cu modificările ulterioare, se introduc următoarele prevederi:

„Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) și alin. (4^1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție și indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021.

Culmea crizei: Salarii majorate peste noapte cu 15% la Cancelaria premierului. Alocaţiile mai aşteaptă, pensiile se mai negociază
Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) și alin. (4^1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale și pentru personalul care avansează în gradația corespunzătoare tranșei de vechime în muncă în perioada ianuarie-iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție și indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 și cele din luna iulie 2022”, se arată în Ordonanța de Urgență nr. 15/2022.

Ce spune Budăi despre salariul minim de 3.000 de lei: Toate variantele sunt pe masă
Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că intenţia sa este ca majorarea salariului brut minim pe economie la 3.000 de lei să fie introdusă cu data de 1 ianuarie 2023: „Sperăm să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională”.

„Cred foarte mult în dialogul social. (..) Mâine (miercuri-n.r.), în Consiliul Tripartid avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională”, a spus ministrul Muncii, despre majorarea salariului minim de la 1 ianuarie la 3.000 de lei.

Vești bune pentru români! Salariile în România au crescut. Cine sunt cei care primesc 3.000 de euro pe lună
El aminteşte că de la jumătatea anului 2022 a fost introdusă posibilitatea ca firmele să majoreze salariul minim cu 200 de lei, statul nu percepe nicio taxă.

„Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”, a mai spus Budăi.

Întrebat dacă este posibilă introducerea unui nou prag de 200 de lei fără a fi impozitaţi, Budăi a afirmat: „Când porneşti un dialog, iei în calcul toate variantele. (..) Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariul minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”.