Salariile bugetarilor vor fi reduse. Angajaţii de la stat vor avea şi sporuri tăiate prin PNRR. Ministrul Muncii: Ori disponilizări, ori reduceri de salarii

Bugetarii implicați în aplicarea PNRR vor avea salarii mai mari cu până la 50%. Înainte personalul avea dreptul la o majorare cu până la 35% a salariului de bază. Există însă şi reversul medaliei.

02 apr. 2023, 17:24
Salariile bugetarilor vor fi reduse. Angajaţii de la stat vor avea şi sporuri tăiate prin PNRR. Ministrul Muncii: Ori disponilizări, ori reduceri de salarii
Cadou de Anul Nou pentru bugetari: salarii mai mari cu 50 %

Salariile bugetarilor vor fi reduse în contextul în care guvernul a introdus recent sporuri și de 50%. România și-a asumat prin Planul National de Redresare și Reziliență ca o dată cu noua lege a salarizării unitare să reducă drastic sporurile pe care statul le acordă bugetarilor, mai exact în noua lege a salarizării unitare, în momentul în care aceasta va fi gata, undeva la finalul primăverii, toate sporurile bugetarilor însumate nu trebuie să depășească 20% din salariul de bază, potrivit România TV.

În prezent majoritatea sporurilor bugetarilor însumează 30% din salariul de bază, deci, automat, salariilor salariile lor vor scădea substanțial pentru că la finalul lunii vor primi mai puțini bani.

Salarii bugetari 2023. Discrepanţe uriaşe, sindicaliştii ameninţă cu proteste

Totul în contextul în care în ultimele luni, Guvernul României a acordat sporuri peste sporuri bugetarilor care gestionează fonduri europene, fi ele rambursabile sau nerambursabile din PNRR sau din alte proiecte cu fonduri europene.

Toți acești publici primesc în prezent sporuri de până la 50% din salariu, deci, bineînțeles, odată ce le vor fi reduse la 20% ei vor fi cei mai afectați.

Salariile bugetarilor, următorul cartof fierbinte al Coaliției de guvernare, anunţă DC News. Volumul de cheltuieli pe care îl avem cu salariile bugetarilor depășește ordinul sutelor de miliarde de lei. Va trebui să arătăm cât de sustenabil este pe termen lung. Este prevăzut, de asemenea, sistemul de sporuri, care nu trebuie să depășească 20% din salariul de bază”, a declarat ministrul Muncii, Marcel Boloș, pentru Europa Liberă.

”Sunt o serie de restricții destul de dure trecute în Planul Național de Redresare și Reziliență. A treia, cum avem acum, până la 50% sporuri care se dau pentru cei care lucrează cu fonduri europene. Așa cum arată legea și reforma salariilor în sectorul bugetar, acestea impun să nu existe sporuri mai mari de 20% din salariul de bază. Să vedem ce soluție se va găsi. Un volum de cheltuială, cum am spus, destul de mare din bugetul de stat”, mai spune el.

Salarii majorate cu 75%. Cine sunt bugetarii care aproape îşi dublează leafa în 2023 DOCUMENT
Întrebat dacă această reformă a salarizării ar putea presupune inclusiv reduceri de personal, ministrul nu a exclus posibilitatea și a prezentat două scenarii. ”Dacă discutăm din perspectiva sustenabilității, vă dați seama că sunt două tipuri de măsuri care se pot lua. Fie, să zicem, o ajustare a salariilor, ceea ce va fi foarte greu de realizat”, a declarat Marcel Boloș.

Vouchere și tichete sociale, ca să nu pierdem banii europeni
Niciodată România nu a fost campionă la absorbția de fonduri europene, așa cum s-a întâmplat și cu exercițiul bugetar precedent. Au rămas foarte mulți bani nefolosiți.

„Un an foarte greu pentru fondurile europene. Eu sper să mergem cu o rată de absorbție până în jur de 95%. Eu am recuperat foarte mult. Când am venit la primul mandat aveam 24% rata de absorbție. Când am venit a doua oară, am moștenit o rată de absorbție de 54%. Acum suntem aproape de 75%”, s-a plâns ministrul.