Salariu de 1.000 de euro în România, fără să ai nevoie nici de Bacalaureat. Românii nu se înghesuie la ofertele de muncă

Deşi constructorii se confruntă cu o acută criză a forţei de muncă de mai mulţi ani, fapt ce a făcut ca Guvernul chiar să reglementeze salariul minim în acest domeniu - mai mare decât în altele - românii tot nu se înghesuie la angajări.

06 feb. 2024, 18:40
Salariu de 1.000 de euro în România, fără să ai nevoie nici de Bacalaureat. Românii nu se înghesuie la ofertele de muncă

Salariul minim pentru constructori și agricultori a crescut, la finalul lunii octombrie, la 4.582 de lei respectiv 3.436 de lei brut, după ce la începutul aceleiaşi luni crescuse şi salariul minim pe economie, la 3.300 de lei.

Pe șantierele a două loturi cruciale din autostrada Pitești-Sibiu, mai exact pe tronsoanele Tigveni-Cornetu și Cornetu-Boița, constructorii se confruntă cu probleme în găsirea angajaților.

Salariul oferit de companiile de construcţii

Pe tronsoanele Tigveni-Cornetu și Cornetu-Boița,  terenul dificil și cerințele tehnice ridicate necesită un număr mare de lucrători. Companiile de construcții oferă  salarii atractive, care încep de la 1.000 de euro pe lună pentru muncitorii necalificați, dar cu toate astea se pare că românii sunt reticenți să se alăture echipelor de construcție.

WeBuild, un gigant italian din domeniul construcțiilor, și Mapa Cengiz, o companie turcească, sunt în fruntea acestor proiecte. Ambele companii se confruntă cu aceeași problemă când vine vorba de angajați.

Companiile oferă salarii nete cuprinse între 4.500 și 5.000 de lei pentru necalificați, și sume considerabil mai mari pentru cei calificați, ajungând la peste 8.000 de lei pe lună pentru anumite specializări.

Pe lângă salariul de 5.000 de lei, angajații au parte și de alte  beneficii precum orele suplimentare plătite mai bine, cazare gratuită și tichete de masă. Chiar și cu aceste beneficii, nimeni nu se arată interesat. Nici măcar sătenii din zonele afectate de construcția autostrăzii nu par să aibă interes în a se angaja, preferă să trăiască din  ajutoarele sociale care le asigură un venit stabil fără a fi nevoiți să muncească.

„Te bagă la lopată. La banii pe care îi dau ăștia îți rupi sănătatea și ajungi la spitale”, exprimă un localnic din Argeș pentru Argeșulonline, evidențiind reticența față de muncă din cauza condițiilor dificile și a remunerației percepute ca insuficientă.

Angajatorii merg pe mâna asiaticilor

Văzând că românii nu sunt interesați, angajatorii se văd nevoiți să aducă personal de muncă din străinătate. Țări precum India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka sau Nepal ar putea deveni sursa de noi angajați, pentru care un salariu de 1.000 de euro lunar reprezintă o sumă mare.

În timp ce constructorii se străduiesc să găsească soluții, rămâne de văzut cum vor evolua aceste dinamici și care vor fi efectele pe termen lung asupra economiei locale și a proiectelor de infrastructură națională, notează Playtech.ro.

Citeşte şi: Angajări 2024. Joburi bine plătite la Carrefour. Se oferă suplimentar primă de vacanţă, cupoane şi asigurare privată de sănătate