Salariu de 1.000 de euro în România, fără să ai nevoie nici de Bacalaureat. Românii nu se înghesuie la ofertele de muncă

Deşi constructorii se confruntă cu o acută criză a forţei de muncă de mai mulţi ani, fapt ce a făcut ca Guvernul chiar să reglementeze salariul minim în acest domeniu - mai mare decât în altele - românii tot nu se înghesuie la angajări.
Mircea Filipescu
06 feb. 2024, 18:40
Salariu de 1.000 de euro în România, fără să ai nevoie nici de Bacalaureat. Românii nu se înghesuie la ofertele de muncă

Salariul minim pentru constructori și agricultori a crescut, la finalul lunii octombrie, la 4.582 de lei respectiv 3.436 de lei brut, după ce la începutul aceleiaşi luni crescuse şi salariul minim pe economie, la 3.300 de lei.

Pe șantierele a două loturi cruciale din autostrada Pitești-Sibiu, mai exact pe tronsoanele Tigveni-Cornetu și Cornetu-Boița, constructorii se confruntă cu probleme în găsirea angajaților.

Salariul oferit de companiile de construcţii

Pe tronsoanele Tigveni-Cornetu și Cornetu-Boița,  terenul dificil și cerințele tehnice ridicate necesită un număr mare de lucrători. Companiile de construcții oferă  salarii atractive, care încep de la 1.000 de euro pe lună pentru muncitorii necalificați, dar cu toate astea se pare că românii sunt reticenți să se alăture echipelor de construcție.

WeBuild, un gigant italian din domeniul construcțiilor, și Mapa Cengiz, o companie turcească, sunt în fruntea acestor proiecte. Ambele companii se confruntă cu aceeași problemă când vine vorba de angajați.

Companiile oferă salarii nete cuprinse între 4.500 și 5.000 de lei pentru necalificați, și sume considerabil mai mari pentru cei calificați, ajungând la peste 8.000 de lei pe lună pentru anumite specializări.

Pe lângă salariul de 5.000 de lei, angajații au parte și de alte  beneficii precum orele suplimentare plătite mai bine, cazare gratuită și tichete de masă. Chiar și cu aceste beneficii, nimeni nu se arată interesat. Nici măcar sătenii din zonele afectate de construcția autostrăzii nu par să aibă interes în a se angaja, preferă să trăiască din  ajutoarele sociale care le asigură un venit stabil fără a fi nevoiți să muncească.

„Te bagă la lopată. La banii pe care îi dau ăștia îți rupi sănătatea și ajungi la spitale”, exprimă un localnic din Argeș pentru Argeșulonline, evidențiind reticența față de muncă din cauza condițiilor dificile și a remunerației percepute ca insuficientă.

Angajatorii merg pe mâna asiaticilor

Văzând că românii nu sunt interesați, angajatorii se văd nevoiți să aducă personal de muncă din străinătate. Țări precum India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka sau Nepal ar putea deveni sursa de noi angajați, pentru care un salariu de 1.000 de euro lunar reprezintă o sumă mare.

În timp ce constructorii se străduiesc să găsească soluții, rămâne de văzut cum vor evolua aceste dinamici și care vor fi efectele pe termen lung asupra economiei locale și a proiectelor de infrastructură națională, notează Playtech.ro.

Citeşte şi: Angajări 2024. Joburi bine plătite la Carrefour. Se oferă suplimentar primă de vacanţă, cupoane şi asigurare privată de sănătate

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 16.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vocea de aur a României este în doliu. Maria Ciobanu își plânge pierderea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan