Salariul minim a crescut cu 17,6% faţă de anul precedent / raport

Salariul minim a crescut cu 17,6% faţă de anul precedent, arată raportul „OLX - Indexul Locurilor de Muncă 2022”. Chiar și așa, salariul minim din țara noastră rămâne de 3 ori mai mic faţă de salariul minim din ţări precum Germania, Franţa şi Olanda.

27 mart. 2023, 09:12
Salariul minim a crescut cu 17,6% faţă de anul precedent / raport

Salariul minim a crescut cu 17,6% în 2023 în România, însă râmâne de trei ori mai mic față de cel din țări occidentale precum Germania, Franța și Olanda. Prin raport s-au relevat principalele concluzii în vederea evoluției salariului minim în contextul actual al inflației în creștere, precum și a pieței locurilor de muncă din România.

Datele sugerează o creştere a salariului minim, ce a fost majorat de la 2.550 de lei brut în 2022 la 3.000 de lei brut în 2023, majorare de care au beneficiat peste 2.1 milioane de salariaţi, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii.

Conform datelor Eurostat, anul trecut, România s-a clasat pe locul patru în topul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai mici salarii minime, după Bulgaria care avea un salariu minim de 1.785 de lei brut pe lună în 2022, Letonia – cu salariul minim 2.458 lei brut pe lună și Ungaria, cu salariul minim 2.479 lei brut pe lună.

Citește și: Ce salariu primește un casier la KFC în 2023. Care e condiția ca să primească un bonus de 50% din câștigurile lunare

În contextul european, noua directivă aprobată de Parlamentul European încurajează dreptul salariaților la o viață decentă, în care, salariul oferit să acopere necesitățile zilnice, dar și costul vieții într-un mediu economic european. Pentru a respecta acest drept, statele membre ale Uniunii Europene sunt îndemnate să evalueze aplicabilitatea salariului minim în funcție de țară și să ia măsurile necesare pentru a asigura corectitudinea acestuia. Astfel, statele au posibilitatea de a utiliza ca referință servicii la prețuri reale sau fixarea salariilor minime la procentul de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut.

Citește și: Noul motiv pentru care românii demisionează la foc automat în 2023. Angajații nu se mai mulțumesc cu puțin

Prin prisma climatului economic actual, cât și a directivei europene aprobate în toamna anului trecut, este sugerată o posibilitate de creștere a salariului minim și în anii următori.