Salariul minim ajunge la 4.000 de lei, obiectivul fiind 1000 de euro lunar!

Europa își protejează populația vulnerabilă cu indexări la nivelul salariului minim. Aproape toate statele Uniunii Europene au venit cu creșteri la începutul acestui an pentru a face față inflației, însă majorările nu au ținut pasul cu prețurile.

01 feb. 2023, 10:18
Salariul minim ajunge la 4.000 de lei, obiectivul fiind 1000 de euro lunar!

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că salariul minim va fi majorat din nou începând cu data de 1 ianuarie 2024. PSD lucrează la programul de guvernare care va fi implementat de către Marcel Ciolacu atunci când aceta va deveni prim-ministru, informează Câciu.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a afirmat că anul 2023 va fi un an de recuperare, care se va focusa pe creșterea veniturilor cetățenilor din România. Printre planurile discutate se numără eliminarea TVA-ului pentru produsele alimentare esențiale (apă, pâine, etc) și majorarea impozitelor pentru firme. Ministrul dorește să îmbunătățească standardul de viață prin creșterea veniturilor și reducerea impactului inflației, care a crescut enorm în decursul anului trecut pe fondul revenirii din pandemia Covid-19 și războiul purtat de Rusia la granița noastră, în Ucraina.

Adrian Câciu a declarat că salariul minim pe economie va crește cu siguranță începând cu 1 ianuarie 2024. Scopul este să găsească un parteneriat cu mediul de afaceri astfel încât acest salariu minim să crească considerabil, la fel cum a crescut la 1 ianuarie 2023. ”Salariul minim pe economie cu siguranță va crește de la 1 ianuarie 2024. Ceea ce vrem noi să găsim este parteneriatul cu mediul de afaceri astfel încât acest salariu minim să crească amplu, cel puțin cum a crescut de la 1 ianuarie 2023. Pe brut aproape 500 de lei, pe net mai mult de 300 de lei”, a afirmat ministrul de Finanțe.

Se anunță o nouă mărire a salariului minim pe economie. Ministrul Finanțelor aruncă bomba: Taxe și contribuții mai mari din 2024

Adrian Câciu a susținut pentru Antena3 că ministerul va evalua posibilitatea unei sume de 4.000 de lei pentru salariul minim brut, spunând că este important de a considera și ce “o să vedem cum rezultă și din dialog, și din analizele pe care le facem, și din ceea ce înseamnă, de fapt, dezbaterea din coaliție”.

Jumătate dintre țările membre nu depășesc 1.000 de euro salariul minim

Creșterile salariale pentru angajații cu salariu minim pe economie au fost mai mari decât în anii precedenți, pentru a rezista în fața inflației galopante, mai ales că șocurile sunt resimțite mai puternic de cei cu venituri mici.

Creșterile salariului minim au pornit de la peste 5%, în Malta și Luxemburg, și au atins vârfuri de peste 20 de procente în Germania și Letonia. Vorbim de majorări ale salariului brut. Singurele țări în care salariul minim nu a crescut sunt Spania și Cipru.

Jumătate dintre țările membre nu depășesc 1.000 de euro salariul minim. Cele mai mari salarii minime din Uniunea Europeană sunt în Luxemburg, Germania și Belgia, iar cele mai mici în Bulgaria, Ungaria și România.

Salariul minim creşte la 3000 de lei din 2023. Cât vor primi, de fapt, românii, în plus la leafă „în mână” din ianuarie
Povara taxelor este mare în România, unde reprezintă 47% din brut. Dacă facem o comparație cu impozitele și taxele pe venituri dintre România și Germania, vedem că diferențele sunt majore. La un salariu echivalent de 2.000 de euro, adică mult peste medie în România, statul încasează taxe duble față de Germania.

Ca o măsură suplimentară de protecție, Parlamentul European a adoptat anul trecut Directiva privind salariul minim în Uniune. În 21 din 27 de țări membre, salariul minim este prevăzut de lege, iar în restul nivelurile salariilor sunt determinate prin negocieri colective.