Salariul minim european. Cât ar urma să primească angajaţii din România dacă directiva UE va deveni lege

Liderii europeni poarta discuții majore cu privire la implementarea unui salariul minim european. Sunt în derulare negocieri între Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeana. Dacă se va ajunge la un acord, o varianta ar fi ca salariul minim în România sa fie de 50 la suta din salariul mediu.

27 apr. 2022, 11:20
Salariul minim european. Cât ar urma să primească angajaţii din România dacă directiva UE va deveni lege

Angajaţii din Românii ar urma să câştige mai mulţi bani dacă o directivă discutată la nivelul UE privind stabilirea unui salariu minim europea va fi pusă în aplicare.

„Sunt chestiuni care au început în octombrie 2020, când Comisia Europeană a propus o directivă. Această directivă care prevede un salariul minim la nivelul statelor membre UE urmează să ţină cont de câteva aspecte. Astăzi a fost o nouă rundă, negocieri între Comisie şi Parlamentul European, iar proiectul Comisiei Europene ar urma să stabilească ca nivelul salariului minim să fie undeva la 50% din salariul mediu la nivelul Europei. Acum sigur că sunt discuţii privitoare că în Luxemburg nu poate fi acelaşi salariu ca în România sau Bulgaria, pentru că nu e aceeaşi productivitate. Dacă se va impune acest lucru, România nu va mai avea ce să facă, pentru că va deveni lege”, a spus Rareş Bogdan.

Citeşte şi: Pensii 2022, formula de calcul a pensiei. Verifică dacă şi cum îţi creşte pensia

Salariul minim european. Cât ar urma să primească angajaţii din România dacă directiva UE va deveni lege

„În România, practic, salariul minim s-ar duce de la 2.550 lei, la 3.500-3.600 de lei brut, dacă directiva va deveni lege.

(…) E vorba de  coşul zilnic şi de costurile cu coşul zilnic, cu cazarea, cu mâncarea, cu sănătatea, îmbrăcămintea. În cazul în care, până la urmă, ţările nordice vor reuşi să impună acest salariu minim, România nu va avea ce face, numai că, din punctul acesta de vedere, cheltuielile salariale care sunt deja uriaşe în special în sectorul bugetar, vor creşte şi mai mult”, a declarat europarlamentarul PNL Rareş Bogdan, la România TV.

Citeşte şi: Mesajul devenit viral al unei românce întoarse de la muncă din Germania: „E naşpa acolo pentru români. Ţi se ia libertate. Ei, săracii, nu ştiu” VIDEO