Salariul minim nu mai crește în 2021. Anunţ de ultimă oră al ministrului Raluca Turcan

Salariul minim nu mai crește în 2021, a anunţat ministrul muncii Raluca Turcan. Aceasta spune că autorităţile au în plan o „creștere predictibilă a salariului minim pe economie” și va fi realizat „într-un termen de șase luni”.

06 mai 2021, 22:09
Salariul minim nu mai crește în 2021. Anunţ de ultimă oră al ministrului Raluca Turcan

Salariul minim nu mai crește în 2021. Ralucăi Turcan i s-a amintit, de către un jurnalist, de promisiunea făcută de Guvern conform căreia salariul minim ar fi putut crește în mai 2021. Ministrul a susţinut, însă, că Executivul nu a făcut niciodată o astfel de promisiune.

Salariul minim nu mai crește în 2021

Am discutat cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, într-un termen de șase luni să facem un plan de bătaie pe termen lung, pentru o creștere predictibilă a salariului minim pe economie”, a declarat Raluca Turcan.

Schimbare în contractele de muncă

Anterior, Raluca Turcan anunţase adaptarea actelor care reglementează raporturile de muncă la noile realități ale telemuncii, după ce Guvernul a aprobat un proiect de ordonanță de urgență care prevede posibilitatea folosirii semnăturii electronice avansate sau calificate la încheierea contractului individual de muncă, a actelor adiționale la acesta, dar și pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/ documentelor din domeniul relațiilor de muncă.

Numărul contractelor individuale de muncă cu clauză de telemuncă a crescut semnificativ. Dacă în luna martie a anului trecut, la debutul pandemiei, în registrul general de evidență a salariaților erau înregistrate 50.577 de astfel de contracte, până la sfârșitul anului numărul a crescut la 383.300.

Tendința de creștere continuă și în 2021. În luna martie erau înregistrate aproape 395.000 de contracte cu clauză de telemuncă. Câtă vreme se mențin regulile de distanțare fizică, inclusiv la locul de muncă, iar telemunca rămâne o soluție dezirabilă, angajatorii trebuie sprijiniți, prin simplificarea procedurilor specifice de resurse umane, să utilizeze forme alternative de muncă”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Raluca Turcan de Ziua Muncii: „Sărăcia tinde să se reproducă de la o generație la alta”

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii, Raluca Turcan a susținut că România a făcut progrese în ceea ce privește salarizarea, mai ales după ce a aderat la UE. Cu toate acestea România se confruntă cu sărăcia, salariile fiind destul de mici în comparație cu alte state din uniune.

Chiar dacă este un alt moment greu, al doilea an în criza generată de pandemie care a afectat piața muncii, privind în urmă, pentru a înţelege dacă am evoluat, vedem că România a făcut progrese mari în privința salarizării, mai ales după integrare în UE. Dacă câștigul salariul mediu net era la începutul lui 2007, la momentul integrării, în jur de 950 de lei, în 2021, salariul mediu net, este 3400 de lei. În plus, există o mare energie antreprenorială și oportunități de muncă în Uniunea Europeană, dar și în țară, iar evoluția internetului a ajutat la flexibilizarea relațiilor de muncă, oferind perspective noi și angajaților și angajatorilor. Aceasta este o perspectivă asupra realității, de pe piața muncii și din economie, cu lucruri câștigate și progrese.

Cealaltă perspectivă este că, în continuare, sărăcia rămâne o mare problemă în România și valoarea muncii în România – 8 Euro/ora este de peste 3 ori mai mică decât media la nivelul UE – 28Euro/ora, iar sărăcia în muncă este aproape de două ori mai mare în România- aproape 15% față de media UE- 8%„, a declarat Raluca Turcan.