Salariul primit de un angajat care muncește 5 ore pe săptămână. În această țară muncesc foarte mulți români

Numărul celor care aleg calea străinătății nu este deloc mic, vorbind și de foarte mulți români. În Spania, de exemplu, mulți conaționali își găsesc locul, fie de muncă, fie de trăit. Și nici nu e de mirare, având în vedere salariile primite acolo.

28 nov. 2023, 11:50
Salariul primit de un angajat care muncește 5 ore pe săptămână. În această țară muncesc foarte mulți români
Salariul primit de un angajat care muncește 5 ore pe săptămână. În această țară muncesc foarte mulți români

Un angajat din Spania face destui bani pentru a trăi decent în țara iberică. De asta mulți aleg să plece acolo, printre care și destui români. Și nu este de mirare având în vedere că autoritățile din Madrid au decis să mărească salariul minim pe economie în 2024. Iată pentru cine se va aplica următoarea majorare.

Citește și: Adrian Câciu: România nu se compară cu Germania, Franța, Spania sau Italia, dar cu investiţii vom ajunge acolo în 5-6 ani

Ce salariu primește un angajat care muncește 5 ore pe săptămână în Spania

Mii de români aleg să plece să muncească în străinătate, iar printre cele mai preferate țări este Spania, una dintre cele 10 țări din Uniunea Europeană care oferă cele mai mari salarii minime pe economie. Majorarea salarială este retroactivă, de la 1 ianuarie 2023, iar angajatul nu trebuie să efectueze nicio procedură legală. Legea se aplică doar pentru cei care încasează un venit sub ce stabilit de lege.

Autoritățile din Madrid au anunțat o nouă creștere a plafonului salariului minim pe economie, însă nu toți angajații vor avea parte de aceste creșteri. Mai exact, doar cei care lucrează cu normă întreagă și câștigă mai puțin de 15.120 de euro pe an. Conform articolului 27.1 din Statutul lucrătorilor „revizuirea salariului minim interprofesional nu va afecta structura sau cuantumul salariilor profesionale atunci când acestea, în ansamblu și calculul anual, sunt mai mari decât aceasta”.

În Spania, salariul minim pe economie se numește SMI – salariul minim interprofesional. Indiferent de sex sau vârstă, suma minimă plătită unui lucrător este majorată în fiecare an. SMI este de 1.080 euro brut/lună, iar în cazul celor care lucrează pe ore, banii se vor calcula în funcție de orele săptămânale în care este pontat angajatul și se va aplica coeficientul corector stabilit pentru Spania.

Pentru 5 ore de muncă/săptămână, un lucrător din Spania este plătit un 157,5 euro. 10 ore de muncă/săptămână sunt plătite cu 315 euro. Pentru 20 de ore lucrate săptămânal – 630 de euro. Pentru 35 de ore lucrate/ săptămânal- 1.102,5 euro. Într-o lună, un anagajat din Spania ar ajunge și până la 4.000 de euro.

Citește și: Ce salarii câştigă angajaţii Jumbo. Pe lângă salariu, se oferă şi pachete de beneficii