Salată de vinete cu usturoi și pătrunjel verde. Rețeta simplă și delicioasă pe care bunicile noastre o pregăteau vara

Salata de vinete este senzația verii. Că este cu ceapă, usturoi, ardei sau maioneză, românii adoră acest preparat extrem de simplu și delicios. Noi am redescoperit o rețetă veche de salată de vinete cu usturoi și pătrunjel verde pe care bunicile noastre o pregăteau atunci când ne petreceam vacanța de vară la țară.

26 aug. 2023, 15:57
Salată de vinete cu usturoi și pătrunjel verde. Rețeta simplă și delicioasă pe care bunicile noastre o pregăteau vara
Salată de vinete cu usturoi și pătrunjel verde.

Salată de vinete cu usturoi și pătrunjel verde. Nu trebuie să fii as în bucătărie ca să pregătești această rețetă, tot ce trebuie să faci este să urmezi toți pașii de mai jos, iar la final vei obține o salată de vinete cu care îi vei cuceri pe toți cei dragi.

Citește și Salata de vinete după o rețetă veche. Singurul ingredient care o face foarte gustoasă și pufoasă

Salată de vinete cu usturoi și pătrunjel verde.

INGREDIENTE: 

  • 500 gr vinete coapte și scurse;
  • 4-5 căței de usturoi;
  • 3 linguri de ulei;
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 vârf de linguriță cu piper;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • 1 lingură de maioneză/ iaurt/ smântână (opțional).

MOD DE PREPARARE:

Pentru început pregătește vinetele pe care le speli, le ștergi și le pui la copt. Le poți coace pe grătar, pe un grill, pe flacăra aragazului sau în cuptor. Dacă optezi pentru metoda cuptorului, nu uita să înțepi vinetele din loc în loc cu o scobitoare. Nu coace vinetele în exces, așa cum procedezi pentru salata clasică, pentru a nu se sfărâma. Salata va fi mai gustoasă și mai interesantă dacă tai vinetele în bucăți și nu le transformi în pastă.

Apoi, după ce ai copt vinetele, presară-le cu sare, acoperă-le cu o folie sau cu o tavă și lasă-le la odihnit 20-30 de minute. Se vor curăța mult mai bine și mai rapid.

Cât vinetele stau la odihnit pentru a fi curățate, te poți ocupa de celelalte ingrediente. Astfel, curăță usturoiul, clătește-l apoi pisează-l în mojar, presărat cu sare. Picură câte puțin ulei și amestecă-l cu usturoiul pisat, ca pentru rețeta de mujdei. Dacă îl dorești foarte fin îl poți trece prin sită. Pentru un plus de gust picant presară și puțin piper.

După ce ai curățat vinetele, taie-le în bucăți și trece-le prin sosul de usturoi.

Imediat, clătește pătrunjelul verde, scurge-l bine și toacă-l mărunt, după care adaugă-l peste bucățile de vinete cu sos de usturoi și amestecă ușor pentru a nu strivi vinetele.

La final, pune salata de vinete cu usturoi și pătrunjel verde într-un bol cu capac și lasă-l la rece pentru 30-40 de minute, înainte de a te bucura de deliciosul preparat.

Citește și Salată de vinete cu ardei copţi. Rețeta mănăstirească gustoasă preparată de măicuțele de la Sucevița