SĂNĂTATEA TA: Ce alimente trebuie să consumăm în sezonul rece

În sezonul rece, organismul este mai slăbit şi mai predispus la răceli şi afecţiuni respiratorii. Din această cauză, cu ajutorul unei alimentaţii echilibrate şi sănătoase, ne putem întări sistemul imunitar pentru a face faţă cu brio anotimpului geros. Consultantul în nutriţie, Mihaela Costin, a prezentat, pentru RomaniaTV.net ce alimente este bine să consumăm iarna.

03 ian. 2015, 15:47
SĂNĂTATEA TA: Ce alimente trebuie să consumăm în sezonul rece

„În sezonul rece ne confruntăm cu o lipsă a varietăţii fructelor şi legumelor. Peste acest dezavantaj se mai adaugă şi provocarea sistemului nostru imunitar, deci necesitatea ajutorului din exterior. Este de mare ajutor să consumăm în această perioadă alimente care stimulează sistemul imunitar, adăugând în meniul nostru zilnic surse bogate de vitamine, minerale, dar şi acizi graşi esenţiali, pentru o mai bună protecţie celulară. De multe ori avem impresia că iarna nu găsim alimente „de dietă”, dar acest lucru este fals. Într-adevăr, consumul de lipide poate fi ceva mai crescut faţă de anotimpul cald, pentru a furniza energie organismului, însă lipidele pot fi preluate mai degrabă din nuci, alune, castane (castane coapte, de sezon), decât din carnea mai grasă din preparatele tradiţionale”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Mihaela Costin, nutriţionist şi NLP Practitioner.

Totuşi, în sezonul rece, fructele-vedetă sunt reprezentate de citrice şi mere care nu pot lipsi din alimentaţie în această perioadă.

Citeşte şi De ce este bine să mâncăm portocale iarna. Vezi ce minuni fac pentru sănătatea ta

„Multe persoane consumă mai puţină apă. Este recomandat să suplinim cu consumul alimentelor cu conţinut mărit de apă, de exemplu castravetele, ardeiul gras, ridichile. De asemenea, supele şi ciorbele se pot prepara mai des, dar şi sucurile de fructe, mai ales citrice, ţinând cont că absorbţia acestora este foarte rapidă şi că se pierd cantităţi importante de fibre”, a adăugat consultantul în nutriţie.

Şi fructele specifice verii, congelate, sunt ideale pentru a fi consumate, deşi îşi pierd din proprietăţi prin procesul de congelare-decongelare. Totodată, putem înlocui cozonacul plin de zahăr cu un măr copt cu puţină miere, explică nutriţionistul.

Şi ceapa şi usturoiul, surse nutritive atât de uşor de procurat, aduc numeroase beneficii şi sunt antibacteriene naturale.

Citeşte şi Cele mai bune alimente care te încalzesc în mod natural pe timp de iarnă

METODE pentru a ne întări imunitatea:

  • Cătina cu miere – 1 linguriţă pe zi, dimineaţa
  • Lămâie şi lime – stoarse în apă fierbinte, pentru stimularea şi a peristaltismului intestinal.
  • Kiwi – 2 fructe de kiwi au cantitatea zilnică recomandată de vitamina C. Mai mult, aceste fructe au un conţinut mai mare de potasiu, comparativ cu bananele
  • Ciupercile Pleurotus – aceste ciuperci au proprietăţi imunostimulatoare
  • Sfecla, morcovii, păstârnacul
  • Uleiul de peşte pentru cei care nu au probleme cu greutatea sau cu grăsimile din sânge.
  • Iaurtul pentru probiotice – consumat eventual cu germeni de grâu, care au un aport crescut de zinc (mineral care ajută imunitatea)
  • Propolisul – consumat în stare solidă sau sub formă de tinctură, este un minunat antibacterian şi antifungic.
  • Odihna – somnul de 7-8 ore pe noapte este esenţial şi vine în completarea unei diete echilibrate

Citeşte şi SFATURI pentru a preveni RĂCEALA la copii în sezonul rece