SĂNĂTATEA TA: De ce este bine să consumi prune

Există o varietate impresionantă de prune autohtone: galbene deschis, roşii sau violet închis, spre negru. Cele galbene sunt foarte bogate în vitamina A şi sunt recomandate pentru prevenirea cancerului pulmonar şi bucal. Prunele roşii, cu nuanţe de violaceu, previn reumatismul şi îmbunătăţesc vederea nocturnă. Prunele foarte închise la culoare conţin resveratrol, o substanţă cunoscută pentru efectele sale de prevenire şi de tratare a bolilor cardiovasculare.
Alina Costache
15 sept. 2014, 12:40
SĂNĂTATEA TA: De ce este bine să consumi prune

Studiile de medicina experimentala au aratat ca 150-300 de grame de prune, consumate cu 10-15 minute inainte de masa, sunt un excelent stimulent digestiv. Acest tratament simplu stimuleaza peristaltismul, creste secretia de sucuri gastrice si de bila, ajutand la o mai buna digestie a proteinelor si, mai ales, a grasimilor. Observatii clinice au aratat ca la multi subiecti prunele consumate dupa masa au acelasi efect de stimulare a digestiei, ajutand la evitarea deranjamentelor digestive, scrie curademiere.ro.

Daca ar fi sa fie ales un aliment anti-constipatie, cu siguranta acela ar fi pruna, care contine o gama impresionanta de substante cu efect laxativ. Fibrele alimentare, sorbitolul natural, isatina, acizii organici din prune stimuleaza miscarile intestinului, regleaza flora intestinala si curata tubul digestiv, impingand materiile reziduale intocmai ca un piston.

Prunele au o dubla actiune in acest caz: pe de o parte, ele scad nivelul colesterolului, datorita continutului de fibre, precum si datorita efectului lor de stimulare a digestiei si a metabolismului. Pe de alta parte, ele stopeaza evolutia aterosclerozei, impiedicand oxidarea colesterolului pe artere si formarea placilor de aterom. Se tin cure cat mai indelungate posibil cu prune, cure pe parcursul carora se consuma minimum 500 de grame de fructe pe zi.

Citeşte şi Dieta cu prune: Scapă de 7 kilograme în 7 zile, fără efort

Consumul zilnic de fructe, in general, si de prune, in special, ajuta la controlul si la blocarea evolutiei astmului. Aceasta, deoarece prunele sunt foarte bogate in vitamina C, care tempereaza reactiile alergice ale organismului. Apoi, resveratrolul din coaja prunelor inchise la culoare are efect anti-histaminic, actionand ca un calmant sui-generis al reactiilor alergice, care sunt baza aparitiei astmului.

Coaja prunelor foarte inchise la culoare este bogata in resveratrol. Toate testele de laborator au aratat ca aceasta substanta are un efect de distrugere tumorala directa, actionand practic impotriva oricarui tip de tumora, dar in special asupra celor hormono-dependente. Astfel, resveratrolul este un adjuvant valoros, nu doar contra tumorilor maligne la san, ci si a celor localizate in uter, ovare, testicule, prostata. Alte studii au demonstrat ca in multe cazuri resveratrolul imbunatateste eficienta chimioterapiei in cancer.

Sarace in calorii, foarte bogate in fibre alimentare, in vitamine, in acizi organici si enzime care stimuleaza metabolismul, prunele fac parte din clubul select al alimentelor „anti-obezitate”. Se consuma inainte de fiecare masa, oricat de redusa ar fi, aproximativ 250 de grame de prune proaspete, ca aperitiv. Resveratrolul este un accelerator al metabolismului formidabil. Primatele care au primit aceasta substanta nu au mai castigat in greutate, in 4 saptamani de tratament, chiar in conditiile unei diete usor hipercalorice.

Citeşte şi Cum să mănânci sănătos în funcţie de semnul tău zodiacal

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Lovitură spectaculoasă dată de frații Pavăl, proprietarii Dedeman. Se schimbă jocul în lumea milionarilor, achiziția de mare importanță de care s-a aflat abia acum
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum să ai recolte bogate de ardei și roșii. Secretul celor mai buni grădinari
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Accident grav în București, după ce un bărbat a pierdut controlul mașinii pe care o furase în timp ce era urmărit de polițiști
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum pot șoferii români să plătească doar jumătate din amenzile primite de la noile radare pe trepied
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare