Sancţiuni americane iminente împotriva Rusiei pentru pirateria cibernetică ce a perturbat alegerile din SUA

Administrația americană este pe punctul de a anunța sancțiunile promise de președintele Barack Obama contra Rusiei pentru atacurile cibernetice care au perturbat alegerile prezidențiale din SUA, potrivit presei americane. "Un anunț ar putea fi făcut în această săptămână", scrie Washington Post, în timp ce CNN prevede un anunț "începând de joi".

29 dec. 2016, 06:07
Sancţiuni americane iminente împotriva Rusiei pentru pirateria cibernetică ce a perturbat alegerile din SUA

Conform celor două instituții media, sancțiunile ar putea fi diplomatice și financiare. Statele Unite vor riposta în fața actelor de piraterie cibernetică ale Rusiei din timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale americane, a afirmat președintele Barack Obama la microfonul postului de radio NPR, relata, pe 16 decembrie, AFP.

„Este clar că dacă un guvern străin, oricare ar fi, încearcă să vicieze integritatea alegerilor noastre, atunci trebuie acționăm”, a declarat Barack Obama. „Vom face asta, în momentul și acolo unde vom decide”, a adăugat liderul de la Casa Albă, potrivit Agerpres.

„Unele (represalii) vor fi explicite și publice, altele poate că nu vor fi”, a adăugat președintele Barack Obama care va fi urmat la Casa Albă de republicanul Donald Trump, la 20 ianuarie.

Până acum, președintele american nu și-a asumat explicit raportul CIA care acuză Rusia că a intervenit prin intermediul atacurilor cibernetice în campania electorală cu scopul precis de a-l ajuta pe Donald Trump să fie ales.El a dispus efectuarea unei investigații aprofundate asupra atacurilor cibernetice înregistrate în timpul campaniei electorale premergătoare scrutinului prezidențial din 8 noiembrie și a cerut să i se prezinte un raport înaintea datei de 20 ianuarie.

Citeşte şi Kaspersky: Instituţiile guvernamentale din România, vulnerabile la atacurile spionilor cibernetici, din cauza sistemelor IT învechite

„O întreagă serie de analize sunt în curs, în cadrul diferitelor agenții (de informații)”, a precizat Barack Obama la postul NPR. „Când voi primi raportul final, atunci vom fi în măsură să avem o adevărată vedere de ansamblu și o adevărată idee despre motivațiile care s-au aflat în spatele acestor acțiuni”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

„Cu siguranță, ne vom asigura că răspunsul nostru este proporțional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, la 11 octombrie, jurnaliștilor care îl însoțeau pe președintele american. „Este puțin probabil să îl anunțăm dinainte”, a adăugat el.

„Președintele a luat deja în discuție mijloacele importante de care dispune guvernul american pentru a ne apăra sistemele (informatice) din Statele Unite și a desfășura totodată operațiuni ofensive în alte țări”, a avertizat purtătorul de cuvânt, informează Agerpres.

Tot pe 16 decembrie, Kremlinul a declarat că Statele Unite ar trebui fie să dovedească acuzațiile că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din SUA prin atacurile cibernetice asupra structurilor Partidului Democrat, fie să închidă subiectul, potrivit relatării Reuters.

Citeşte şi Obama, mesaj cu trimitere la Putin: „Orice ne fac ei nouă, putem să le facem şi noi lor”

Rusia a negat în repetate rânduri acuzațiile oficialilor americani de a fi intervenit în alegerile prezidențiale din SUA, prin intermediul atacurilor cibernetice, pentru a favoriza victoria miliardarului Donald Trump, care a candidat din partea Partidului Republican, în defavoarea rivalei democrate a acestuia, Hillary Clinton.

Potrivit mass-media americane, persoane având legături cu Moscova au furnizat site-ului WikiLeaks e-mailuri după piratarea conturilor fostului director de campanie al candidatei democrate Hillary Clinton, John Podesta, și ale Partidul Democrat, printre altele. Casa Albă — a insinuat, acum două săptămâni, Donald Trump — are intenții partizane în a acuza Rusia de a fi la originea actelor de piraterie informatică împotriva rivalei sale democrate,