Sancţiunile economice împotriva Rusiei ar putea afecta serios statele est-europene

Eventuale sancţiuni economice europene împotriva Moscovei ar putea dăuna ţărilor din estul Uniunii Europene, din cauza strânselor legături economice ale acestor state cu Rusia, a avertizat luni la Budapesta ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, citat de agenţia EFE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
28 apr. 2014, 13:21
Sancţiunile economice împotriva Rusiei ar putea afecta serios statele est-europene

Aceste sancţiuni ‘pot face rău tuturor’, a spus el, referindu-se în special la aprovizionarea cu gaze ruseşti şi la cazurile specifice ale Slovaciei, Ungariei şi Poloniei, care au relaţii economice extinse cu Rusia. În acest context, ministrul slovac a susţinut că Uniunea Europeană trebuie să acţioneze conjugat, dar ‘să nu izoleze Rusia’, adăugând că ‘nici Rusia, la rândul ei, nu trebuie să se izoleze’. El recunoscut că nu este un susţinător al sancţiunilor, întrucât acestea sunt ‘dureroase’ şi, în opinia sa, nu ajută la rezolvarea problemelor.

Rusia ‘este un actor prea mare’ şi ea îşi caută locul în politica internaţională, a continuat şeful diplomaţiei slovace, care participă în capitala ungară la o conferinţă pe tema experienţei din ultimii zece ani a Uniunii Europene în extinderea sa către est.

La rândul său, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a reamintit că ţara sa se învecinează atât cu Rusia cât şi cu Ucraina şi a atenţionat că moneda fiecăreia dintre acestea din urmă s-a devalorizat semnificativ în ultima vreme. ‘Puterea de cumpărare a ruşilor şi a ucrainenilor a scăzut, iar din acest motiv ei cumpără mai puţin de la noi’, a explicat şeful diplomaţiei poloneze. El a subliniat, însă, că cea mai bună soluţie pentru evitarea sancţiunilor este ca Rusia ‘să înceteze acţiunile în estul Ucrainei’.