Oficial MS: Percheziţiile în cazul decontării ilegale de medicamente aduc beneficii în sistemul de sănătate

Perchezițiile DIICOT ce au avut loc luni, la farmaciști și medici acuzați că ar fi decontat în mod fraudulos sume mari de bani din Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sunt de natură "să aducă beneficii sistemului de sănătate", a apreciat Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Dorel Săndesc.

RomaniaTV.net
21 sept. 2015, 11:56
Oficial MS: Percheziţiile în cazul decontării ilegale de medicamente aduc beneficii în sistemul de sănătate

Noi, ca Minister al Sănătății, considerăm absolut binevenită această acțiune a organelor în drept, de stopare a acestor fenomene foarte grave în sistemul sanitar românesc și care sunt de natură să aducă prejudicii importante pacienților noștri”, a declarat Săndesc, rugat fiind să comenteze acest caz de decontare frauduloasă din fondul de asigurări sociale, informează Agerpres.

El a adăugat că autoritățile au fost, uneori, avertizate de existența unor nereguli chiar de persoane care lucrează în Ministerul Sănătății.

„Nu pot fi solidar cu colegii care au asemenea practici care sunt ilegale constituind veritabile rețele infracționale. Ministerul Sănătății a colaborat chiar cu organele în drept și multe acțiuni au fost declanșate chiar în urma informațiilor venite din structurile Ministerului Sănătății, care a sesizat unele date care sugerau acțiuni ilegale”, a adăugat Săndesc, care a participat luni la o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate evenimentele ce marchează Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

Potrivit acestuia, măsurile luate de oamenii legii dublate cu reformele din Sănătate vor schimba în bine sistemul sanitar.

Citeşte şi Percheziţii la medici şi farmacişti care au decontat reţete false. Prejudiciul se ridică la nouă milioane lei

Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat, luni, 59 de percheziții pe raza municipiului București și a județelor Brăila, Constanța și Vrancea la farmaciști și medici acuzați că ar fi decontat în mod fraudulos sume mari de bani din Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Potrivit DIICOT, este vizată o grupare infracțională, care activează pe raza municipiului Brăila, ai cărei membri au săvârșit infracțiunile de înșelăciune, evaziune fiscală, spălarea banilor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fraudă informatică, fals informatic, abuz în serviciu (toate în formă continuată), precum și de constituire a unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, camătă, trafic de influență, cumpărare de influență, dare și de mită și șantaj.

În urma cercetărilor a rezultat, conform unui comunicat DIICOT, că gruparea era formată din 25 de membri, reprezentanți și angajați ai farmaciilor care activează sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL și medici de familie sau medici specialiști (inclusiv oncologi) care își desfășoară activitatea pe raza județelor Brăila și Constanța.

Membrii grupării ar fi decontat, în mod fraudulos, în perioada 2011-2015, sume importante de bani din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Valoarea prejudiciului estimat până în prezent se ridică la 9 milioane de lei.