Sânge în urină. Poate fi cancer renal

În cele mai multe cazuri, cancerul de rinichi evoluează fără simptome specifice. Adesea, este depistat în urma unor analize precum ecografia abdominală.

RomaniaTV.net
21 oct. 2016, 08:01
Sânge în urină. Poate fi cancer renal

Cancerul renal este de două ori mai frecvent la bărbați, vârsta medie de apariție a bolii fiind 62 de ani. Printre factori de risc ai acestei afecțiuni grave se numără: fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea, mediul toxic de lucru (metale grele, azbest) și unele mutații genetice.

Când tumoarea este localizată doar local și nu există metastaze, se recurge la îndepărtarea unei părți sau a întregului rinichi. În stadiu avansat, tratamentul are ca scop controlul bolii și limitarea simptomelor.

Este bine să fii atent la următoarele simptome care pot fi cauzate de cancerul renal:

Sângele în urină

Este unul dintre simptomele principale ale cancerului de rinichi. Prezența unei tumori la nivelul rinichilor permite trecerea sângelui în urină, din cauza perturbării funcției de filtrare. Este bine de știut că nu întotdeauna sângele din urină poate fi văzut cu ochiul liber, ci doar la examenul microscopic.

Citeşte şi  5 semne că ai putea avea cancer esofagian

Durerile locale

Pe măsură ce o tumoare la rinichi se mărește, poate da dureri de spate, în partea de jos.

Oboseala și paloarea

Aceste simptome sunt puse pe seama anemiei, prezentă la jumătate din pacienții cu cancer.

Pierderea poftei de mâncare

Cancerul de rinichi, ca majoritatea altor forme de astfel de boală, induce modificări care au ca urmare pierderea poftei de mâmcare.

Febra inexplicabilă

Creșterea temperaturii la peste 38 de grade Celsius în absența unor boli care să o justifice (cum sunt infecțiile respiratorii, de pildă) trebuie să fie un semnal de alarmă. Transpirațiile nocturne pot fi un semn de alarmă al cancerului renal în stadiu avansat.

Info

În 25% din cazuri, cancerul renal este descoperit atunci când deja există metastaze.

Citeşte şi despre alimentul care te scapă de indigestii.