Sângele albastru există și îl poate avea oricine nu doar capetele încoronate! Ce este această afecțiune și de ce se spune că doar nobilii o au

De-a lungul timpului au existat tot felul de dezbateri despre sângele albastru și asocierea lui cu familiile nobiliare. Sute de ani, foarte mulți oameni au negat existența lui, însă studiile au dovedit contrariul.
Alina Costache
24 oct. 2023, 22:03
Sângele albastru există și îl poate avea oricine nu doar capetele încoronate! Ce este această afecțiune și de ce se spune că doar nobilii o au
Sângele albastru există, însă nu este doar pentru capetele încoronate!

Sângele albastru există și îl poate avea oricine nu doar capetele încoronate! Sângele albastru chiar există și este un simptom al unei afecțiuni dobândite sau ereditare pe care îl poate avea oricine, nu doar capetele încoronate. Oamenii de știință spun că acesta este cauzat de un exces de un anumit tip de hemoglobină.

Citește și Victor Ciutacu, despre dezvăluirile prinţului Harry: Dacă schimbi numele de sânge albastru cu Corduneanu sau Duduianu, te simți ca-n România profundă

Sângele albastru există și îl poate avea oricine nu doar capetele încoronate!

Hemoglobina, o moleculă aflată în interiorul globulelor roșii, este cea care dă culoarea roșie sângelui pe care majoritatea oamenilor îl au.

Cu toate acestea există anumite persoane care au nuanțe albastre în sânge și asta din cauza unui tip de hemoglobină care, din diverse motive, nu poate transporta bine oxigenul. Astfel, sângele din unele părți ale corpului devine albastru, în special în zonele de circulație periferică: mâini, picioare și gură (cianoză).

Oamenii de știință spun că cel mai frecvent motiv pentru care sângele devine albastru se datorează efectelor secundare ale anumitor medicamente, substanțe, alimente, cum ar fi anestezicele, unele antibiotice și nitriții folosiți ca aditivi pentru a împiedica stricarea cărnii. Însă aceste efecte secundare sunt rare.

Astfel, aceste medicamente sau substanțe pot produce o cantitate anormală de metahemoglobină, o formă de hemoglobină care, la niveluri ridicate, provoacă dificultăți în transportul oxigenului, fenomen cunoscut sub numele de „metahemoglobinemie dobândită”, spun oamenii de știință.

”Ceea ce se întâmplă este că pacienții ajung la urgențe cu un ten albăstrui, dificultăți de respirație, dureri de cap, amețeli și cu niveluri de metahemoglobină de peste 12-15%, când în condiții normale acestea sunt sub 2%”, a dezvăluit hematologul Mariola Abio Calvete.

Hematologul a subliniat că pacienții răspund destul de bine la terapie și necesită monitorizare timp de aproximativ o săptămână. Doar cele mai grave cazuri pot necesita o transfuzie de sânge și spitalizare, dar acestea sunt situații rare.

Specialiștii spun că metahemoglobinemia nu este întotdeauna o boală dobândită și că există persoane care se nasc cu niveluri mai mari decât cele normale și în acest caz este vorba de „metahemoglobinemie congenitală sau ereditară” și poate fi de tip 1 sau de tip 2. Spre deosebire de cea dobândită, în cazul bolii congenitale nivelul de metahemoglobină nu este reglat, iar boala devine cronică.

Metahemoglobinemia de tip 1 este ușoară însă cea de tip 2 este mai periculoasă și asta pentru că impactul său este mult mai mare: apar probleme de dezvoltare, atât la nivel fizic, cât și neurologic, și poate provoca, deși foarte rar, decesul în primii ani de viață. Boala ușoară și ereditară a hemoglobinei M poate provoca, de asemenea, sânge albastru.

Oamenii de știință atrag atenția că dacă prezentați simptome de cianoză sau dacă aveți antecedente familiale de metahemoglobinemie sau de boală a hemoglobinei M, este indicat să consultați un medic.

Citește și Maria Ghiorghiu, o nouă profeţie tulburătoare în vis: „Văd Cerul ca de noapte de culoare albastru violet strălucitor”

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Un gigant din Ungaria dă o nouă lovitură puternică pe piața din România. Va dezvolta o super afacere, în județul unde vor să se mute foarte mulți români
Capital.ro
S-a aflat de ce s-au anulat alegerile. Americanii au făcut urgent anunțul: „Actorul rău este...”
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare