Șantierele autostrăzilor din România, în pericol de a fi blocate. Cel mai important antreprenor a amenințat cu rezilierea contractelor

Dorinel Umbrărescu, inginerul cunoscut drept „cel mai eficient constructor de drumuri din România", a dat o veste proastă Ministerului Transporturilor (MT) și Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în cursul acestei săptămâni. 

01 iul. 2022, 11:29
Șantierele autostrăzilor din România, în pericol de a fi blocate. Cel mai important antreprenor a amenințat cu rezilierea contractelor

Constructorul originar din Bacău a trimis miercuri o notificare la CNAIR, privind rezilierea tuturor contractelor de construcție de autostrăzi în care firmele sale sunt implicate. Umbrărescu a invocat formula de actualizare a prețurilor din OUG nr. 64/2022, care, în opinia omului de afaceri și a specialiștilor săi „nu este sustenabilă din punct de vedere economic, nici ca implementare, nici ca margine minimă de profit prevăzută contractual”, informează presa din Bacău.

Anunțul lui Umbrărescu a provocat îngrijorare în spațiul public, în condițiile în care, în ultimii ani, firmele românului au bifat proiectele asumate în grafic, spre deosebire de cele străine – de exemplu grecii de la Aktor, italienii de la Impresa Pizzarotti etc.

 

Reacția CNAIR, după amenințările lui Dorinel Umbrărescu

 

Practic, antreprenorul local vrea mai mulți bani. Între timp, CNAIR a oferit un punct de vedere pe marginea acestui subiect. Directorul general al instituției, Cristian Pistol, a discutat cu Dorinel Umbrărescu.

„(…) Constructorul a precizat că în condițiile actuale de creștere a prețurilor la materiale și utilități se află în imposibilitatea finalizării contractelor.

Acesta a dat asigurări că nu intenționează să renunțe la contractele încheiate cu CNAIR ci doar să se asigure că firma sa va beneficia de prevederile noilor modificări legislative privind formulele de ajustare a prețurilor.

Reprezentantul firmei băcăuane a precizat că imediat ce va fi aprobată în ședința de Guvern Ordonanța privind mecanismul de punere în aplicare a OUG 64/2022, care vizează formula polinomială de ajustare a prețurilor, va renunța la solicitările de încetare amiabilă remise CNAIR.

De asemenea el a apelat la CNAIR să transmită presei acest punct de vedere, motivând că în cadrul Consorțiului pe care îl reprezintă nu este constituita o structură de comunicare publică”, a transmis CNAIR, potrivit Capital.

Printre cele mai importante proiecte ale antreprenorului Dorinel Umbrărescu, aflate în lucru, se numără Autostrada Transilvania, loturile Nădășelu – Zimbor și Zimbor și Zimbor – Poarta Sălajului, din A3.

Printre proiectele încheiate cu succes de Dorinel Umbrărescu se numără Centura Bacăului, care are un segment în regim de autostradă.