SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce se întâmplă cu cei care SE NASC sau MOR în prima săptămână după Paşte

Publicat: Luni, 13 Aprilie 2015 10:57 // Actualizat: Luni, 13 Aprilie 2015 10:57 // Sursa: romaniatv.net

Prima săptămână de după Paşte poartă numele de Săptămâna Luminată şi de ea se leagă o mulţime de tradiţii şi superstiţii.

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ este consacrată morţilor, potrivit obiceiurilor din popor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor.

Cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare.

Altele descriu că acela care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.

De asemenea, odată cu sărbătoarea Învierii se deschid mormintele şi spiritele morţilor părăsesc cimitirele pentru a petrece sărbătorile împreună cu cei vii. De aici şi alte obiceiuri, precum aprinderea focurilor pentru morţi, dar şi pentru vii, pe dealuri sau în preajma bisericilor, unde se află şi cimitirele.

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Tradiţii şi obiceiuri în prima săptămână după Paşte

Focul are un rol apotropaic, adică de îndepărtare a spiritelor malefice. O altă tradiţie spune că spiritele morţilor vin să se încălzească la aceste focuri.

Totodată, în a doua zi din Săptămâna Luminată, există, mai ales înspre vestul țării, un ritual numit Jocul Lioarelor. Fetele tinere fac jurământ că se vor ajuta una pe cealaltă de acum încolo, o promisiune de prietenie pe viaţă.

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 apr 13:58
...numele de Săptămâna Luminată şi de ea se leagă o mulţime de tradiţii şi superstiţii. Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
13 apr 11:25
...Paşte poartă numele de Săptămâna Luminată şi de ea se leagă o mulţime de tradiţii şi superstiţii. Citește mai departe…   ...
13 apr 11:10
...Prima săptămână de după Paşte poartă numele de Săptămâna Luminată şi de ea se leagă o mulţime de tradiţii şi … mai mult Citeste articolul la sursa: ...
13 apr 11:06
...numele de Săptămâna Luminată şi de ea se leagă o mulţime de tradiţii şi superstiţii. Citește mai departe… : SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce se întâmplă cu cei care SE NASC sau...
13 apr 10:59
...media="screen">
var td_blocks = []; //here we store all the items for the current page

//td_block class - each ajax block uses a object of this class for requests
function td_block() {
...
1
EUR
4.8744
RON
25 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H