Şapte ambasadori din UE, avertisment dur pentru Coaliţia PSD-ALDE: Să evite orice acţiune care poate slăbi independenţa justiţiei

Publicat: Joi, 21 Decembrie 2017 17:33 // Actualizat: Joi, 21 Decembrie 2017 19:08 // Sursa: romaniatv.net

Ambasadorii a sapte state membre UE în România - Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Olanda şi Suedia - au transmis joi un comunicat comun prin care atrag atenţia că modificarea în Parlament a legilor justiţiei, precum şi amendamentele depuse la Codurile Penale riscă să pună în pericol progresele făcute de ţara noastră în domeniul reformelor din justiţie. Cele şapte ambasade fac apel la reprezentantii coalitie de guvernare "să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, pentru a menține astfel independența sistemului judiciar și a păstra intact procesul de reformă în general".

Comunicatul comun al Ambasadelor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România:

"Noi, reprezentanți ai țărilor partenere din Uniunea Europeană, dorim să ne reafirmăm apartenența la destinul nostru comun împreună cu România, bazat pe valori comune și în special pe statul de drept.

Recunoaștem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce privește construirea unui parcurs și aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiției. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiției, în forma lor actuală, precum și recentele amendamente propuse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese.

La reuniunea Consiliului din 12 decembrie, Uniunea Europeană a adoptat concluzii pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) cu privire la reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției în România. Concluziile subliniază, în special, „necesitatea predictibilității, a transparenței depline și a consultărilor incluzive" în ceea ce privește reforma justiției, în conformitate cu prevederile raportului Comisiei Europene din cadrul MCV. În plus, Consiliul solicită României să evite orice pas înapoi.

În acest context, facem apel la părțile implicate în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, pentru a menține astfel independența sistemului judiciar și a păstra intact procesul de reformă în general.

Avem încredere că toți actorii politici implicați vor acorda atenția cuvenită acestor preocupări legitime, în concordanță cu angajamentul nostru european comun, și vom fi în continuare gata să sprijinim România în eforturile ei de a reafirma acest angajament".

Este pentru a doua oara cand ambasadorii mai multor state membre UE isi unesc vocile intr-un apel comun, dupa momentul OUG 13, cand - alaturi de SUA si Canada - patru tari din UE au avertizat Guvernul Grindeanu sa nu distruga Justitia.

Apelul celor sapte ambasadori la adresa coalitiei conduse de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu vine dupa avertismentul lansat de Departamentul de Stat al SUA din 27 noiembrie.

Preşedintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat joi că în ceea ce priveşte modificarea celor trei acte normative care stau la baza sistemului judiciar nu este nevoie de avizul Comisiei de la Veneţia, deoarece legile, aşa cum au fost ele modificate în Parlament întăresc independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie, iar factorul politic este eliminat.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 dec 11:20
Răspunde | Votează email 0 email
serjeniu
cele 7 lichele europene care au interes sadestabilizeze romania
22 dec 07:37
Răspunde | Votează email 0 email
simon magul
Interesant este ca cele 6 state grijuli sa nu se intample ceva sa o deranjeze pe Codruta (asta este substratul ingrijorarii) sunt cele de unde mari firme au fost amestecate in tot felul de AFACERI DUBIOASE IN ROMANIA, pe care absolut intamplator D.N.A -ul nu le vede Coincidenta. una din afaceri cea referitoare la o companie gremana, a fost investigate firma DAR IN GERMANIA unde procurorii au inchi dosarul in timp ce DNA ii trimete in judecata numai pe romanii angrenati in acere. La fel si fu francezi dela APANOVA si exemplele ar putea continua, Dar pe romani nu ii tc ei VOR CATUSE.
1
EUR
4.8357
RON
13 Aug
noapte 20 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H