Un român, condamnat la închisoare în SUA pentru fraudă fiscală de 1,6 milioane de dolari

Un român care trăieşte în nordul Statelor Unite a fost condamnat la peste 7 ani de închisoare, după ce a condus o reţea care a prejudiciat Trezoreria SUA cu 1,6 milioane de dolari, prin returnări de taxe frauduloase.

RomaniaTV.net
16 apr. 2013, 07:06
Un român, condamnat la închisoare în SUA pentru fraudă fiscală de 1,6 milioane de dolari

Ovidiu Isac, 31 de ani, de origine română şi care trăieşte în Skokie, a condus o reţea de 23 de persoane în zona Chicago, care s-au folosit de conturile lor bancare pentru a primi rambursări false şi a redirecţiona banii în România după ce îşi luau partea, potrivit Agerpres.

Cel puţin 470 de rambursări false, care ajungeau la 4.000 – 7.000 de dolari, au fost efectuate în numele unor cetăţeni români care au vizitat anterior Statele Unite în cadrul schimburilor de vize de student, dar care nu mai erau în ţară, au declarat procurorii.

Isac a fost condamnat vineri la 85 de luni de închisoare şi la o plată de 1,64 milioane de dolari de către judecătorul districtual Charles Norgle, care a ordonat de asemenea ca el să fie deportat după executarea pedepsei.

Isac a pledat vinovat în ianuarie la acuzaţiile de conspiraţie de a frauda guvernul şi de furt din fonduri guvernamentale.

Rambursările ilegale au provocat o pierdere de peste 1,6 milioane de dolari Trezoreriei SUA în anii fiscali 2007-2009, potrivit procurorilor. Acestea erau depuse în numele unor persoane reale care nu ştiau că identităţile lor erau folosite, întrucât nu mai trăiau în Statele Unite.

Cel puţin 200 de conturi bancare în numele a peste 75 de persoane au fost folosite pentru a primi banii, dintre care o parte era păstrată, iar restul de bani deturnaţi în România, au declarat procurorii. Într-un caz, Isac şi conspiratorii au atacat fizic persoane asociate cu un suspect ce a refuzat să-i plătească partea lui Isac.

Isac a fost arestat în aprilie 2010 cu alţi 23 de inculpaţi, dintre care 19 au fost condamnaţi, în timp ce cinci încă sunt căutaţi.