Şapte ani de la accidentul aviatic din Apuseni. Romaniţa Iovan şi fiul ei au urcat în munţi pentru a-l comemora pe Adrian Iovan. GALERIE FOTO

Se împlinesc şapte ani de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta la Medicină Aura Ion. Fosta soţie a pilotului, creatoarea de modă Romaniţa Iovan, împreună cu fiul lor au urcat pe munte, ca în fiecare an, pentru a-l comemora pe Adrian Iovan.

18 ian. 2021, 10:42

Pe 20 ianuarie se împlinesc şapte ani de la accidentul aviatic din Apuseni în care au pierit Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, care, la acea vreme, avea 23 de ani.

Pentru a-şi comemora fostul soţ, Romaniţa Iovan a urcat împreună cu fiul ei Albert şi cu mai mulţi prieteni pe masivul Petreasa din Apuseni, locul în care, în 2014, s-a produs tragedia aviatică. Au fost comemoraţi atât pilotul Adrian Iovan, cât şi studenta Aura Ion, scrie adevarul.ro.

Şapte ani de la accidentul aviatic din Apuseni. Romaniţa Iovan a împărţit pachete cu mâncare

Ca în fiecare an, şi anul acesta, în ciuda pandemiei, creatoarea de modă a urcat în munţi unde a împărţit pachete cu mâncare. Romaniţa Iovan a anunţat, însă, că a ţinut cont de toate regulile sanitare impuse de pandemie.

Citeste si Incident pe pârtia Kalinderu din Buşteni. Turiştii au aruncat cu vin fiert şi bulgări de zăpadă în ambulanţa care venise pentru un copil rănit

Suntem în plină pandemie, aşa că şi pomana în memoria lui Adrian trebuie să ţină cont de reguli. Chiar dacă vom fi pe munte, în aer liber, cu toţii vom merge cu mască, pentru a ne proteja pe cât de bine posibil. În anii trecuţi, după slujbă, sătenii erau invitaţi la masă într-un loc închis, însă anul acesta nu vom mai proceda aşa.   Vom împărţi pachetele sus pe munte, chiar la locul tragediei, după oficierea slujbei. Apoi, vom merge la izvorul din zonă, cel care poartă numele Adrian Iovan, iar cine va dori va putea desface să mănânce acolo, un mic picnic pe zăpadă. Tradiţia spune că trebuie să împărţim haine la pomana de şapte ani, unui bărbat. Ne-am gândit că cel mai bine ar fi să dăm unei întregi familii, nu doar bărbatului, aşa că vor primi haine şi soţia şi copiii celui ales”, a declarat Romaniţa Iovan, a sus Romaniţa Iovan înainte de evenimentul de comemorare ce a avut loc duminică, 18 ianuarie 2021.

Dosarul accidentului aviatic, clasat în 2018

Accidentul aviatic a avut loc pe data de 20 ianuarie 2014, când un avion YR-BNP care executa o cursă umanitară a aterizat forţat într-o zonă împădurită din Apuseni. Avionul, pilotat de Adrian Iovan şi Răzvan Petrescu copilot se deplasa de la Bucureşti la Oradea. În aeronavă se aflau cinci cadre medicale, care urmau să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral.

În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul ”Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală se deplasa de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral.

Citeste si Un şofer a plonjat cu maşina într-o fântână arteziană de la Piaţa Unirii

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni.

În august 2018, procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au clasat dosarul accidentului aviatic din Apuseni. Ancheta a vizat modul de intervenţie al instituţiilor specializate pentru găsirea aeronavei şi salvarea oamenilor, precizează sursa citată.