Şapte turişti pierduţi în Munţii Ţibleş au fost recuperaţi de Salvamont, cu ajutorul STS

Două grupuri de turişti care s-au rătăcit în noaptea de duminică spre luni în Munţii Ţibleşului au fost recuperate cu ajutorul salvatorilor montani şi al STS, a informat directorul Serviciului Public Salvamont Maramureş, Dan Benga.

RomaniaTV.net
21 sept. 2020, 13:31
Şapte turişti pierduţi în Munţii Ţibleş au fost recuperaţi de Salvamont, cu ajutorul STS

Conform acestuia, primul grup de 4 persoane a fost localizat cu ajutorul STS în zona muntoasă dinspre Târlişua pe Valea Bradului.

„Din păcate, aceştia nu au respectat indicaţiile de a rămâne pe loc şi după ore de căutare au fost găsiţi într-o cu totul altă zonă în judeţul vecin Bistriţa Năsăud, teferi, dar speriaţi”, a spus Dan Benga.

Al doilea grup, format din 3 persoane, a coborât de pe Munţii Ţibleş, trecând pe la Crucea cu Clopot la Vârful Crucea Mică spre Arcer.

„Au fost identificaţi de un sătean, participant voluntar ad-hoc la operaţiune şi coborâţi până la o barieră a Ocolului Silvic din zona Suciu de Sus, judeţul Maramureş. (…) Menţionăm că ambele grupuri erau echipate total necorespunzător pentru o asemenea drumeţie, fără lanterne sau frontale, folosind doar lumina telefonului mobil, încălţaţi cu pantofi sport, pantaloni scurţi”, a spus Dan Benga.

El a adăugat că unul dintre membrii grupului de turişti salvaţi a reproşat în cuvinte dure echipei Salvamont Maramureş viteza de reacţie scăzută în operaţiunea de salvare nocturnă.

„În momentul în care unul dintre grupuri a fost identificat şi coborât în siguranţă la maşina personală, o persoană din grup a devenit extrem de obraznică jignind prin comportament şi limbaj membrii echipelor de salvare, acuzând viteza extrem de scăzută cu care au fost salvaţi”, a precizat Dan Benga.

Potrivit directorului Salvamont Maramureş, acţiunea de căutare şi recuperare a durat peste patru ore, toate cele şapte persoane fiind recuperate şi duse în siguranţă la maşinile personale.

Citeşte şi: Poliţia de Frontieră are maşini noi! Acestea pot detecta o ţintă de la 7 kilometri