Sărăcia împinge la sacrificii: românii au consumat în 2022 cu 8% mai puțin curent electric față de anul precedent

Românii sunt nevoiți să facă economie la curentul electric, după ce prețurile au crescut cu 400% într-un an de zile. Noul comportament de austeritate este adus în atenție de rapoartele oficiale. 

14 nov. 2022, 15:57
Sărăcia împinge la sacrificii: românii au consumat în 2022 cu 8% mai puțin curent electric față de anul precedent

În primele nouă luni ale anului 2022, consumul național de energie electrică a scăzut cu 5,7%. În rândul populației țării, economiile sunt de 8,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Industria a consumat mai puţin cu 4,9%. În schimb, cantitatea de energie folosită pentru iluminatul public a crescut cu 3,2%. În acelaşi timp, producţia naţională a fost mai mică cu 6,6%.

Cel mai mult a scăzut producţia în hidrocentrale, cu aproape 25%, urmată de cea în termocentralele clasice, cu 1,1%. Creşteri au înregistrat centralele fotovoltaice – 3,7% şi eoliene – 18,1%, informează agenția Agerpres, în baza raportului INS.

De asemenea, importurile au fost mai mari cu 14,2%, până la 6,4 TWh, în timp ce exporturile au crescut cu 9,1%, până la 5,1 TWh. Astfel, România a rămas importator net de energie.

 

Sărăcirea românilor continuă la foc automat

 

Între timp, sărăcirea românilor continuă într-un ritm accelerat. Perspectivele inflaționiste nu sunt deloc fericite, luminița de la capătul tunelului este extrem de departe, pentru mulți dintre români, avertizează Adrian Negrescu.

„Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit.

Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a mai punctat consultantul economic, pentru România TV.

Cel mai puternic resimt inflația explozivă persoanele vârstnice, care depind doar de pensie, deci de stat și eventual, de ajutoarele pe care le primesc din partea familiei.

„Inflația percepută de pensionari e 35-40%. Alimentele s-au scumpit enorm, cu aproximativ 30%, medicamentele cu 60-80% (…)”, a concluzionat managerul Frames.