Sărbători de iarnă cu restricţii. De Crăciun se poate merge la colindat doar în grupuri de maximum şase persoane

Se anunţă Sărbători de iarnă cu restricţii în România din cauza pandemiei de COVID-19. Pentru ca oamenii să simtă totuşi spiritul Crăciunului în ciuda pandemiei, autorităţile din Argeş au decis că permită organizarea de pieţe volante specifice sărbătorilor de iarnă, precum şi desfăşurarea obiceiurilor de sezon, limitând însă numărul colindătorilor dintr-un grup la şase.

15 dec. 2020, 15:37
Sărbători de iarnă cu restricţii. De Crăciun se poate merge la colindat doar în grupuri de maximum şase persoane

Sărbători de iarnă cu restricţii. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Argeş a decis, marţi, că este permisă organizarea de pieţe volante specifice sărbătorilor de iarnă, precum şi desfăşurarea obiceiurilor de sezon, limitând însă numărul colindătorilor dintr-un grup la şase.

„CJSU a hotărât să permită organizarea de pieţe volante, inclusiv a celor specifice sărbătorilor de iarnă, pe teritoriul judeţului Argeş. (…) CJSU a hotărât să permită şi desfăşurarea manifestărilor tradiţionale prilejuite de sărbătorile de iarnă, de tipul colindelor, Steaua, Pluguşorul şi altele asemenea pe teritoriul judeţului. Colindătorii vor respecta numărul de maximum şase persoane într-un grup, vor purta obligatoriu mască de protecţie şi vor păstra distanţa fizică (de minim 2 metri)”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Argeş.

Autorităţile administraţiei publice locale, în calitate de organizatori, vor fi direct răspunzătoare de implementarea şi respectarea măsurilor privind desfăşurarea activităţii pieţelor agroalimentare, inclusiv a celor volante, în perioada stării de alertă, sub sancţiunea închiderii acestor pieţe.

CJSU a mai hotărât, în şedinţa de marţi, să interzică funcţionarea teraselor prevăzute cu mai mult de o latură închisă, cu sau fără tavan, indiferent de materialul din care sunt confecţionate laturile şi dacă sunt permanente sau retractabile.

„În cazul încălcării de către agenţii economici, în mod repetat, a măsurilor stabilite pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, se vor efectua demersuri, în condiţiile legii, pentru retragerea autorizaţiei de funcţionare”, se precizează în comunicat.

Citeşte şi: Petrecere spartă de jandarmi în Argeş. Patronul restaurantului în care se ţinea botezul, amendat pentru a doua oară într-o săptămână

 

Coșurile de mână, interzise în supermarketurile din Argeş

Coşurile de mână pentru cumpărături au fost interzise luna trecută în judeţul Argeş. Prefectul Emanuel Soare spunea că aceste coșuri de mână reprezintă „un factor de risc epidemiologic”.

„De comun acord, s-a stabilit să se renunțe la coșurile de cumpărături de mână, care reprezintă un factor de risc epidemiologic. În același timp, vor fi montate mai multe dispensere cu dezinfectant, pentru igienizarea mâinilor. Angajații supermarketurilor și agenții de pază vor fi mai vigilenți și vor îndemna clienții să respecte normele de protecție sanitară – în special purtarea corectă a măștii și păstrarea distanței fizice. În caz de nevoie, va fi limitat accesul clienților în magazin. În același timp, instituțiile cu atribuții de control vor continua verificările, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală amenzile fiind între 500 și 2500 lei.

Pentru evitarea aglomerării la casele de marcat, s-a stabilit să fie ținute deschise cât mai multe, în special la orele de vârf. De asemenea, în magazinele unde se formează cozi apropiate la casele de marcat, s-a recomandat instalarea unor panouri despărțitoare, de plexiglas.

Difuzarea de mesaje prin care se comunică normele de protecție în vigoare se va face mai des, iar retailerii vor încuraja comenzile la domiciliu (acolo unde astfel de servicii sunt disponibile)”, anunţa Prefectura Argeş.