Sărbători scumpe pentru români. Inflația lunară pentru bunuri alimentare a sărit de 25%

Îi aşteaptă sărbători scumpe pe români în acest an. Scumpirea energiei, importul de produse chimice şi petrochimice şi importurile mari de produse agroalimentare au inflamat dezechibrul balanței comerciale plasând România pe primele locuri în Europa în ceea ce privește deficitul de cont curent. Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank, avertizează că pe zona de produse alimentare, inflaţia lunara anualizata a ajuns la peste 25%. "Statul roman cheltuie circa 125 de lei la fiecare 100 lei venituri din taxe si impozite".

25 nov. 2022, 14:17
Sărbători scumpe pentru români. Inflația lunară pentru bunuri alimentare a sărit de 25%

Economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, arată că, în ciuda faptului că România este unul dintre marii exportatori de cereale şi materii prime din agricultură, importă foarte mult produse agroalimentare prelucrate. De exemplu, până anul trecut România importa între 75% și 85% din consumul intern de carne de porc. Chiar dacă importul a scăzut, odată cu scăderea consumului, preţurile au crescut. Iar scumpirile vor continua şi în decembrie, înainte de Sărbători, când carnea de porc este la mare căutare.

„Atât deficitul comerţului exterior cât şi deficitul contului curent au rămas pe o traiectorie de creştere în trimestrul al treilea al acestui an , după ce înregistraseră niveluri foarte ridicate în T1 şi T2. În ianuarie-septembrie, deficitul de cont curent a fost de 9,3% din PIB-ul nominal estimat de noi pentru această perioadă. Ne aşteptăm ca deficitele externe să se menţină la niveluri ridicate în lunile următoare. Scenariul nostru curent, plasează deficitul de cont curent la 9,3% din PIB în acest an. Structura de finanţare a deficitului de cont curent ar trebui să se îmbunătăţească în acest an pe baza intrărilor de fonduri UE aferente PNRR”, spune Ionuţ Dumitrescu, potrivit Economica.net.

Citeşte şi: Românii nu mai aşteaptă Ignatul. Taie porcii cu o lună înainte de Crăciun de frica pestei porcine. Se anunţă scumpiri mari înainte de Sărbători

Ionuţ Dumitru a arătat că România ar putea evita recesiunea economică anul viitor daca vom avea o absortie buna a fondurilor europene. Inflaţia ridicată ajută colectarea veniturilor la buget (la doar nouă luni din an, veniturile din TVA au crescut cu 12,5 miliarde de lei (plus 22,1%) faţă de aceeaşi perioadă a lui 2021, tocmai ca urmare a majorării preţurilor (inflaţie de 15%). Aşadar, la nouă luni, veniturile din TVA au crescut, an/an, cu 22,1%, insa deteriorarea celor două deficite gemene, fiscal şi de cont curent arată existenţa unor riscuri. Exportăm materii prime şi importăm produse procesate dar cu o valoare adăugată mai mare (şi aici au fost date ca exemplu produsele agroalimentare importate într-o măsură mai mare decât exporturile de cereale din România).

În acest context, Ionuţ Dumitru a subliniat că inflaţia înregistrată de preţurile produselor alimentare a ajuns să fie de 2,2% de la o lună la alta in Octombrie 2022, ceea ce conduce la o rata anualizata a inflaţiei pentru preţurile produselor alimentare de 25-30%. Economistul se aşteaptă ca în 2022 creşterea economică a PIB-ului să fie de 4,2%-4,3%, micşorată în principal de decelerarea accentuată a consumului aşteptată pentru trimestrul al IV-lea din acest an.

Citeşte şi: Scumpiri masive pentru pâine, carne şi alte produse alimentare. Ungaria, plasată sub supraveghere de parlamentarii Consiliului Europei

 

Carnea de porc, mai scumpă şi greu de găsit înainte de Crăciun

Preţul pentru kilogramul de carne de porc s-ar putea dubla înaine de Crăciundin cauza scumpirii energiei, a furajelor, a pestei porcine africane.

„Eu cred că prețul cărnii de porc se va dubla și se va ajunge ca un cotlet sau o ceafă să fie 40 de lei kilogramul, unde era 20 de lei. Prețul va urca pentru că noi nu mai avem carne. Noi astăzi, și asta este o realitate cruntă, cred că mai producem intern doar 15% din consumul de carne de porc al românilor. Restul vine din import”, spune Dimitrie Muscă, fermier din județul Arad.

Un român consumă, în medie, 28 de kilograme de carne de porc anual, conform datelor Institutului Național de Statistică