Scumpiri masive pentru pâine, carne şi alte produse alimentare. Ungaria, plasată sub supraveghere de parlamentarii Consiliului Europei

Pâinea şi carnea sunt noile produse de lux din Ungaria. Creşteri spectaculoase de preţuri, după scandalul legat de fondurile UE.

13 oct. 2022, 09:15
Scumpiri masive pentru pâine, carne şi alte produse alimentare. Ungaria, plasată sub supraveghere de parlamentarii Consiliului Europei

Scumpiri la produsele de bază în Ungaria. Preţul cărnii de porc a crescut cu 22,4%, cel al cărnii de pasăre cu 42,9%, iar al cărnii de vită cu 46,6%. Produsele procesate din carne cum ar fi cârnaţii s-au scumpit cu 25,1%, salamul şi şunca cu 24,5%.

Specialiştii bagă frica în români: preţurile vor creşte şi în 2023. Se anunţă o criză economică de proporţii
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat miercuri să plaseze Ungaria sub o procedură de monitorizare consolidată din cauza „problemelor legate de statul de drept”, care, în opinia APCE, rămân „fără răspuns”, a anunţat aceasta într-un comunicat, notează AFP.

Parlamentarii Consiliului Europei, reuniţi săptămâna aceasta pentru sesiunea de toamnă a Adunării sale, au votat (95 de voturi pentru, 25 împotrivă, o abţinere) pentru demararea procedurii de monitorizare completă (full monitoring procedure) împotriva Budapestei, potrivit comunicatului Adunării.

Această procedură „implică vizite regulate ale doi raportori APCE, un dialog permanent cu autorităţile şi evaluări periodice ale măsurii în care un stat membru îşi onorează obligaţiile şi angajamentele faţă de Consiliul Europei”, a precizat APCE, potrivit căreia „problemele de lungă durată legate de statul de drept şi democraţia” din ţară „rămân în mare parte fără răspuns”.

„Febra pâinii” zguduie Europa. Preţurile au crescut vertiginos, în Ungaria cu până la 66 la sută
Ungaria, unde premierul ultraconservator Viktor Orban este la putere din 2010, se alătură altor zece state membre ale Consiliului Europei aflate în prezent sub control similar: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Republica Moldova, Polonia, Serbia, Turcia şi Ucraina, a detaliat APCE în document.

Într-o rezoluţie bazată pe un raport, Adunarea subliniază în special „folosirea pe scară largă a legilor cardinale, care necesită majorităţi de două treimi” şi care „restrâng sever pluralismul politic, (…) marcă a unui sistem democratic”.

În plus, cadrul electoral al Ungariei „nu garantează condiţii echitabile care să conducă la alegeri corecte”, a afirmat APCE, menţionând, în acelaşi timp, că, „luna trecută, au fost aduse o serie de 17 modificări legilor existente care vizează îmbunătăţirea funcţionării instituţiilor democratice, consolidarea transparenţei şi ( …) regulilor privind conflictele de interese”.

APCE a invitat, de asemenea, „autorităţile ungare să solicite expertiza organismelor competente ale Consiliului Europei cu privire la aceste schimbări”, potrivit comunicatului citat de agenţia France Presse.