Şase ani de la incendiul din Clubul Colectiv şi niciun vinovat. Manifestări de comemorare a victimelor vor fi organizate astăzi în Bucureşti

2015, Clubul Colectiv. Sute de tineri participau la un concert al formaţiei Goodbye to Gravity. La un moment dat, în incintă a izbucnit un incendiu din cauza unor artificii. Focul s-a extins rapid. Zeci de tineri a murit arşi sau intoxicaţi cu fum. Alte zeci au murit în lunile următoare din cauza rănilor. Peste 100 de tineri au rămas mutilaţi pe viaţă. La şase ani de la incendiul din Clubul Colectiv, în urma căruia 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, vinovaţii nu au fost pedepsiţi. Procesul a suferit multe amânări şi pare că nu se va încheia în curând.

30 oct. 2021, 09:16

O manifestare pentru comemorarea victimelor Colectiv va avea loc sâmbătă după-amiaza în Capitală. Aceasta va începe în faţa Curţii de Apel Bucureşti şi va continua cu un marş până la Clubul Colectiv.

”Pe 30 octombrie 2015 pierdeam copii şi părinţi, fraţi şi surori, prieteni şi iubiţi, ne indignam de arbitrariul pierderii lor şi ne revoltam împotriva responsabililor fără responsabilitate. Constant, de 6 ani aceiaşi oameni ne repetă că ”avem de toate” în timp ce, la fel de fără apărare ca atunci, uitaţi aşezaţi pe paleţi şi abia acoperiţi cu cearşafuri albe, suntem prinşi în deriva unui sistem de sănătate fără griji şi fără vinovaţi şi a unei justiţii a amânării şi omisiunilor. Şi anul acesta, ca în fiecare din ultimii 6, ieşim în stradă să cerem dreptate pentru Colectiv şi pentru noi”, afirmă organizatorii evenimentuui, printre care se regăsesc Corupţia ucide şi Asociatia Colectiv GTG 3010.

Citeşte şi: Strigătul mamei chitaristului Alex Pascu, la şase ani de la tragedia din Colectiv: „Simt că mi se rupe pieptul. Nu există zi să nu lăcrimez. Nu am mai fost nici măcar la un spectacol, e nedrept ca eu să mă distrez şi el să fie acolo”

Potrivit Brigăzii Rutiere, organizatorii au anunţat că între orele 17.30 şi 19.00 participanţii vor forma un lanţ uman din 4 în 4 metri, pe trotuarul din faţa Curţii de Apel Bucureşti, iar între orele 19.30 – 20.30 aceştia vor merge în marş pe traseul trotuarul din faţa Curţii de Apel Bucureşti – Splaiul Independenţei – traversarea intersecţiei Str.Halelor/Splaiul Independenţei – trotuarul aferent parcului Unirii – intersecţia Bd. I.C.Brătianu/Bd. Unirii – traversare pe Bd. Unirii (zona Fântâni) – Pod Şerban Vodă – trotuarul de pe Splaiul Unirii – până în dreptul sediului Camerei de Comerţ – trotuarul de pe Str. Bucur – punct final Clubul Colectiv.

De asemenea, între orele 20.30 şi 22.30 va avea loc o adunare publică la Clubul Colectiv.

Slujbe de pomenire în memoria victimelor de la Colectiv

Arhiepiscopia Bucureştilor organizează, sâmbătă, slujbe de pomenire în memoria victimelor de la Colectiv la Biserica „Sf. Nicolae” – Broşteni şi în faţa fostului club, la şase ani de la tragicul eveniment.

„Se împlinesc, sâmbătă, 6 ani de la tragicul eveniment din clubul Colectiv, care a îndurerat România şi în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste şaizeci de persoane. În memoria acestora, Arhiepiscopia Bucureştilor organizează o slujbă de pomenire la Biserica „Sf. Nicolae” – Broşteni din Bucureşti”, informează Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Programul liturgic dedicat evenimentului este următorul:

* ora 8,00: Slujbele Utreniei şi Sfintei Liturghii, ce vor fi oficiate în Biserica parohiei „Sfântul Nicolae” – Broşteni, Protoieria Sector IV Capitală;

* ora 11,30: Slujba parastasului, care va fi oficiată în curtea Bisericii parohiei „Sfântul Nicolae” – Broşteni, Protoieria Sector IV Capitală, la monumentul edificat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureştilor, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel;

* ora 12,00: Slujba parastasului, care va fi oficiată în faţa fostului club Colectiv de soborul de preoţi.

64 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma tragicului eveniment petrecut în seara de 30 octombrie 2015 la clubul Colectiv din Bucureşti, unde trupa Goodbye to Gravity susţinea concertul de lansare a unui nou album. Incendiul izbucnit în timpul concertului din cauza unor artificii s-a extins rapid. De asemenea, peste 160 de persoane au fost rănite.

 

Şase ani de la incendiul din Clubul Colectiv şi niciun vinovat

Au trecut şase ani de la incendiul din Colectiv, în urma căruia 64 de oameni au murit, iar alţi 146 au fost mutilaţi pe viaţă. Verdictul final din acest dosar ar fi trebuit să se dea în iunie, însă la Curtea de Apel încă se mai discută despre schimbarea încadrării juridice pentru funcţionarii publici inculpaţi.

Curtea de Apel Bucureşti a publicat, pe portalul instanţelor toate posibilele schimbări a încadrării juridice a faptelor, pentru Cristian Popescu Piedone şi ceilalţi funcţionari publici din dosar, scrie Libertatea.

În total, sunt 29 de variante. Şapte dintre ele se referă la acuzarea lui Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4 la momentul tragediei şi actual primar al Sectorului 5. În varianta favorabilă lui, se schimbă încadrarea juridică a faptei, din abuz în serviciu în neglijenţă în serviciu, iar în cea mai potrivnică – ar urma să fie judecat pentru abuz în serviciu, dar şi pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Citeşte şi: Alexandra Furnea, supraviețuitoare a incendiului de la Colectiv: În 2021 suntem tot în 2015. Într-o țară în care, în plină tragedie, politicienii merg la chefuri, nu poartă mască, se bat pe burți la evenimente cu mii și zeci de mii de alți sfidători

Următorul termen din apelul la finalul căruia va fi pronunţată decizia definitivă din dosarul Colectiv este pe 17 noiembrie 2021.

În primă instantă, la Tribunalul Bucuresti, primarul Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, iar patronii clubului Colectiv la câte 11 ani și 8 luni fiecare. Cei doi pompieri care au verificat clubul au primit si ei câte 9 ani de închisoare.