Şase braşoveni au fost trimişi în judecată pentru falsificare de documente fiscale

Şase braşoveni, trei bărbaţi şi trei femei, au fost trimişi în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, după ce au tipărit şi vândut mai multe documente şi formulare fiscale falsificate prin care ajutau adminsitratorii unor firme să facă operaţiuni contabile fictive.

RomaniaTV.net
19 dec. 2013, 16:14
Şase braşoveni au fost trimişi în judecată pentru falsificare de documente fiscale

Cinci dintre învinuiţi, cu vârste cuprinse între 27 şi 47 de ani sunt cercetaţi pentru tipărire, deţinere sau punere în circulaţie, cu ştiinţă, de timbre, banderole sau formulare tipizate, utilizate în domeniul fiscal, cu regim special, falsificate, iar, cea de-a şasea persoană şi pentru complicitate la evaziune fals material în înscrisuri oficiale şi fals în declaraţii.

Potrivit Mediafax, astfel, în perioada martie – mai 2012, inculpaţii Alexandru Bleandă şi Liliana Mărioara Birta au descărcat de pe internet, cu ajutorul unor programe informatice, mai multe formulare contabile pe care apoi le-au tipărit şi le-au pus în circulaţie. Este vorba despre formulare tipizate utilizate în domeniul fiscal, cu regim special.

Cei doi sunt acuzaţi că au vândut formularele altor cinci persoane, iar acestea ajutau administratorii mai multor societăţi comerciale să evidenţieze în actele contabile sau în alte documente legale cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale prin furnizarea de documente justificative falsificate. Mai mult, aceştia falsificau şi diplome de studii, respectiv două diplome de bacalaureat, potrivit procurorilor.

„În sarcina inculpatei Birta Liliana Mărioara s-a mai reţinut că în perioada martie – mai 2012 a falsificat, respectiv a plăsmuit, două diplome de bacalaureat pe care le-a încredinţat unor persoane în schimbul unor sume de bani, iar în data de 05.11.2010 a declarat la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Braşov, necorespunzător adevărului, în sensul că şi-ar fi pierdut cartea de identitate, urmare a cererii şi a declaraţiei fiindu-i emisă o carte de identitate provizorie”, se arată în comunicat.

În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi patru învinuiţi, Manole Mihai, Szasz Istvan, Mailat Emese şi Odves Hajnalka, s-a reţinut că, în perioada martie – mai 2012, aceştia, în mod continuat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au deţinut şi au pus în circulaţie, în general în zona Gării CFR Braşov – Benzinăria OMV, formulare tipizate utilizate în domeniul fiscal, cu regim special, falsificate de către inculpaţii Alexandru Bleandă şi Liliana Birta, vânzîndu-le către diverse persoane fizice, angajaţi sau administratori ai unor societăţi comerciale.