Șase câini din rasa Kangal, antrenați special să păzească turmele de oi, au fost otrăviți la o stână din Arad

Câinii au fost achiziționați din Turcia, special pentru paza turmelor de oi, la o stână din localitatea Galșa, iar alți doi au dispărut.

05 dec. 2022, 10:19
Șase câini din rasa Kangal, antrenați special să păzească turmele de oi, au fost otrăviți la o stână din Arad
Șase câini au fost otrăviți la o stână de oi

Proprietarul stânei de oi din Galșa, comuna Șiria, Arad, a fost șocat când a descoperit câinii morți, pe care îi cumpărase pentru a păzi animalele de lupi și șacali. Șase dintre aceștia au fost găsiți fără viață, iar alți au doi au dispărut în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, 4 decembrie.

„Poliţiştii din Şiria au fost sesizaţi despre prezenţa a şase exemplare canine, din rasa Kangal, decedate lângă o stână de pe raza localităţii Galşa. Aceeaşi persoană a sesizat faptul că alţi doi câini, din aceeaşi rasă, ai căror proprietar este, ar fi dispărut în cursul nopţii trecute. Cadavrele celor şase câini a fost transportate la Direcţia Sanitar Veterinară Arad pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cauzei decesului”, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

Citește și: Proiect menit să amâne eutanasierea câinilor fără stăpân. Aceştia vor fi vaccinaţi, sterilizaţi şi microcipaţi în adăposturi,apoi vor fi promovaţi în vederea adopţiei

În acest caz, Poliția Biroului pentru Protecția Animalelor a deschis un dosar penal pentru uciderea cu intenție, fărăr drept, a animalelor.

Câinii din rasa Kangal păzeau stâna în care se află 1.300 de oi. Aceștia au fost achiziționați după ce, cu ani în urmă, lupii i-au mâncat 150 de oi stpânului. Acesta crede că patrupezii au fost otrăviți.

„Am fost să le aduc mâncare. Erau fericiți, au venit la mine, lătrau. Totul a fost în regulă. Și la 40 de minute după ce am plecat, mă sună ciobanul că sunt otraviți câinii. Când m-am dus…câinii erau morți pe lângă stână. Sunt câini din rasa Kangal. Pe unul dintre câini l-am adus din Turcia. Am dat 2.000 de euro pe el”, a declarat Nica Constantin Ionuț, proprietarul câinilor, potrivit Aradon.ro.

Citește și: Gigi Becali a fost prădat la stâna din Pipera. Hoţii au plecat cu oile în portbagaj