Şase morţi în confruntările de marţi dimineaţa de la Cairo

Şase persoane şi-au pierdut viaţa, marţi dimineaţa, la Cairo, în confruntările dintre simpatizanţii şi adversarii preşedintelui islamist Mohamed Morsi, îndepărtat de la putere de către armată, au indicat media guvernamentale, citând surse din cadrul Ministerului egiptean al Sănătăţii, potrivit AFP.

23 iul. 2013, 11:10
Şase morţi în confruntările de marţi dimineaţa de la Cairo

Cele şase persoane au fost ucise în confruntările izbucnite în apropiere de Universitatea din Cairo, în cartierul Guizeh, aproape de centrul oraşului, scrie Agepres. Aceste victime ridică la zece numărul deceselor survenite în confruntările produse în mai puţin de 24 de ore în Egipt.

Împrejurimile universităţii, împreună cu moscheea Rabaa al-Adawiya din nord-estul capitalei Cairo, sunt două locuri ocupate în permanenţă de către islamişti de mai bine de trei săptămâni.

Ciocnirile de luni din apropierea pieţei Tahrir din Cairo, epicentrul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak la începutul anului 2011 şi locul a numeroaselor manifestaţii politice, s-au soldat de asemenea cu 30 de răniţi, potrivit serviciilor de urgenţă.

Aproximativ 150 de persoane au murit în violenţele legate de situaţia politică din ţară de la sfârşitul lunii iunie şi până în prezent. Alte 40 şi-au pierdut viaţa în această perioada în regiunea instabilă Sinai, de la frontiera cu Israelul şi Fâşia Gaza, în atacuri împotriva armatei şi poliţiei sau în operaţiuni militare contra radicalilor islamişti.

Simpatizanţii lui Mohamed Morsi cer repunerea acestuia în funcţie după ce a fost înlăturat de armată la 3 iulie, susţinând că el este primul preşedinte ales democratic în Egipt. Oponenţii săi estimează însă că el s-a descalificat prin modul în care a condus ţara în profitul unui singur partid, Fraţii Musulmani, din care şi provine, iar manifestaţiile uriaşe de la sfârşitul lunii iunie la care s-a cerut demisia sa reflectă pierderea de legitimitate.