Şase noi coronavirusuri au fost descoperite la lilieci. Cât de aproape suntem de şase noi pandemii?

Publicat: Luni, 13 Aprilie 2020 18:26 // Actualizat: Luni, 13 Aprilie 2020 18:26 // Sursa: romaniatv.net

Oamenii de ştiinţă au descoperit şase tipuri noi de coronavirus la liliecii din Myanmar, potrivit publicaţiei Live Science.

Aceste virusuri fac parte din aceeaşi familie ca virusul SARS-CoV-2, responsabil pentru pandemia de COVID-19. Cu toate acestea, cercetătorii susţin că din punct de vedere genetic, aceste noi virusuri nu sunt atât de apropiate de SARS-CoV-2 sau de celelalte două coronavirusuri care au cauzat probleme de sănătate la nivel global – SARS şi MERS.

Cercetătorii au descoperit virusurile în timp ce analizau lilieci din Myanmar, ca parte a unui program guvernamental de cercetare denumit PREDIC – proiectat pentru a identifica boli infecţioase care au potenţialul de a trece de la animale la oamenii.

Liliecii, principalii suspecţi pentru transmiterea coronavirusului

În acest context, liliecii sunt principalii suspecţi, întrucât se crede că mamiferul ar fi gazda a mii de coronavirusuri încă nedescoperite. Până acum, se crede că şi virusul SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19, ar fi plecat de la lilieci înainte de ajunge la oameni, însă cercetătorii iau în calcul posibilitatea ca acesta să fi avut o gazdă intermediară.

Citeşte şi Turişti care nu au respectat restricţiile de circulaţie, pedepsiţi într-un mod inedit. Ce idee amuzantă a avut poliţia VIDEO

Între 2016 şi 2018, cercetătorii au colectat sute de mostre de salivă şi excremente de liliac de la 464 de lilieci din cel puţin 11 specii diferite. Aceşia au colectat mostre de la trei locaţii din Myanmar unde oamenii iau contact cu viaţa sălbatică în contextul unor activităţi recreaţionale sau culturale.

Două dintre aceste situri cuprind o serie de peşteri populare, unde oamenii sunt expuşi în mod constant la lilieci în timpul recoltării de excremente în scopul fertilizării solului, cât şi în timpul practicilor religioase şi al turismului", au scris cercetătorii în studiul lor publicat în data de 9 aprilie în jurnalul PLOS ONE.

Sunt necesare analize pentru a înţelege impactul potenţial al acestor şase noi descoperite virusuri de a trece la alte specii şi pentru a aprofunda modul în care acestea ar putea afecta sănătatea oamenilor", au scris cercetătorii.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
coronavirus lilieci Covid-19 raspandire coronavirus transmitere coronavirus
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
03 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H