Şase puteri ale lumii au decis să impună din nou SANCŢIUNI Iranului

Şase mari puteri ale lumii au decis să impună din nou sancţiuni ONU Iranului în cazul în care regimul de la Teheran va refuza termenii unui nou acord nuclear prevăzut a fi încheiat înainte de termenul-limită de 30 iunie, au declarat oficialităţi occidentale citate de Reuters.

01 iun. 2015, 08:29

Cele cinci mari puteri care au decis să dea o replică dură Iranului, dacă această ţară nu se va conforma cerinţei internaţionale sunt Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China. Scopul lor este acela de a determina Iranul să îşi respecte, între altele, şi angajamentele în domeniul nuclear luate în faţa comunităţii internaţionale, inclusiv accesul inspectorilor şi la obiectivele militare intaernaţionale iraniene.

Cele şase puteri şi Iranul au încheiat un acord interimar cu Teheranul în ziua de 2 aprilie. Acest acord deschide calea unei înţelegeri finale menită să blocheze calea către fabricarea unei bombe nuclear, în schimbul ridicării sancţiunilor impuse Iranului, relatează Reuters.

Negociatorii americani şi cei europeni cer ca orice relaxare a sancţiunilor impuse Iranului de către ONU să fie reversibilă, în cazul în care Teheranul nu respectă acordul. Numai China şi Rusia resping aplicarea automată a acestor măsuri, considerând că le este subminat dreptul de veto în Consiliul de Securitate. La rândul său, Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA) va continua să raporteze regulat despre programul nuclear iranian. Dacă Teheranul nu se va conforma termenilor acordului, atunci va fi expus automat la sancţiuni din partea ONU. 

Citeşte şi Programul nuclear iranian. Teheranul refuză orice fel de inspecţie la site-urile militare

Reluarea impunerii de sancţiuni Iranului de către SUA şi UE este mai puţin dificilă decât reinstaurarea sancţiunilor ONU, deoarece aceasta nu necesită împlicarea Consiliului de Securitate al ONU, afirmă analiştii politici. La rândul lor, Moscova, Beijingul şi Teheranul vor asigurări că Washingtonul nu va forţa unilateral reluarea sancţiunilor împotriva Iranului, risc anticipat în cazul în care viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA, din 2016, ar fi câştigate de un republican.

O diplomat iranian cu rang înalt a  confirmat că, în prezent, se desfăşoară discuţii despre opţiuni privind eventuale sancţiuni şi că Teheranul, la rândul său, le pregăteşte o replică pe măsură marilor puteri, dacă acestea, la rândul lor, nu îşi vor respecta promisiunile.

Iranul a declarat în mod repetat că programul său nuclear nu vizează să producă arme atomice, ci numai pentru scopuri energetice interne.