Şase turişti au fost reţinuţi pentru prejudicii aduse Templului Soarelui, din complexul Machu Picchu

Şase turişti au fost reţinuţi de poliţie după ce ar fi adus prejudicii moştenirii culturale incaşe, informează CNN.  De-a lungul timpului, au mai fost înregistrate evenimente nedorite la ruinele incaşe. Accesul în anumite părţi ale Templului Soarelui este interzis din cauza stării de conservare a clădirii.

RomaniaTV.net
15 ian. 2020, 09:25
Şase turişti au fost reţinuţi pentru prejudicii aduse Templului Soarelui, din complexul Machu Picchu

Patru bărbaţi şi două femei au intrat în perimetrul Templului Soarelui, construit de incaşi cu scopul de a fi un loc în care se ţin ceremoniile, susţin autorităţile sitului. Turiştii au distrus un zid din acel loc sacru, iar în interiorul templului au fost găsite materii fecale, a declarat ministrul Culturii din Peru, pentru CNN. Potrivit autorităţilor, cei şase turişti au intrat sâmbătă în sit şi s-au ascuns pentru a petrece noaptea acolo, ceea ce este strict interzis.

Cinci dintre ei vor fi expulzaţi din ţară, iar al şaselea este urmărit penal pentru sustragere de bunuri culturale. Turistul este bănuit că ar fi vrut să sustragă o piatră din Templul Soarelui, care în cele din urmă a căzut şi a deteriorat podeaua edificiului. Potrivit poliţiei locale, tânărul şi-ar fi recunoscut fapta, informează AFP.

Darwin Baca León, primar al districtului Machupicchu care conţine şi celebrele ruine de la Machu Picchu, a declarat la rândul său după ce au fost făcute arestările că grupul a adus prejudicii moştenirii culturale. El a precizat că incidentul se investighează. Legea peruană prevede pedepse de cel puţin patru ani de închisoare pentru persoanele care aduc prejudicii patrimoniului cultural naţional.

Cele şase persoane arestate sunt trei argentinieni, un brazilian, un chilian şi o femeie din Franţa. Conform presei locale, cei şase au vârstele cuprinse între 20-32 de ani.

În 2014, autorităţile au declarat că s-au înregistrat cazuri de turişti care s-au dezbrăcat la locul sacru. Patru americani au fost reţinuţi de poliţie atunci, după ce s-au dezbrăcat şi s-au fotografiat în interiorul complexului.

Situl Machu Picchu este o cetate incaşă aflată pe vârful unui munte cu altitudinea de 2.400 de metri, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de Cusco. Este înscris din 1983 în Patrimoniul Mondial UNESCO.