Satu Mare, primul oraş din România în scenariul roşu. Autorităţile au dat mesaj Ro-Alert

Rata de incidenţă creşte şi în marile oraşe. Timişoara, Clujul şi, probabil de vineri, Bucureştiul sunt deja în scenariul galben, iar Satu Mare a depăşit limita scenariului roşu.

17 sept. 2021, 10:10
Satu Mare, primul oraş din România în scenariul roşu. Autorităţile au dat mesaj Ro-Alert

Satu Mare este primul oraş din România în scenariul roşu. Majoritatea sătmărenilor au primit deja un mesaj Ro-Alert în care se menţionează că nivelul de răspândire COVID este foarte mare.

Municipiul Satu Mare a depăşit incidenţa de 3 la mia de locuitori, iar Comitetul de urgenţă de întruneşte vineri pentru a decide noile măsuri de restricţie. Precizăm că incidenţa de peste 3 înseamnă scenariu roşu.

Conform surselor PresaSM, autoritățile județene se vor întâlni în cursul zilei de vineri, 17 septembrie, ocazie cu care se va lua decizia impunerii unor noi restricții, precum interzicerea concertelor, închiderea cinematografelor sau interzicerea activității în interiorul cafenelelor și restaurantelor.

Este important de precizat că Guvernul României pregătește un nou set de măsuri, potrivit cărora persoanele care dețin un ”certificat verde”, care atestă că persoana este vaccinată, vor putea avea acces în interiorul restaurantelor și cafenelelor. Decizia ar putea fi luată la mijlocul săptămânii viitoare, ceea ce înseamnă că și în municipiul Satu Mare aceste unități vor putea avea activitate la interior, cu clienți vaccinați, cu un test negativ sau care fac dovada că au trecut prin boală.

Certificat verde în România. Preşedintele CNCD: „Trebuie să treacă prin Parlament, altfel e neconstituţional”
Nu mai puțin de 26 județe, peste o jumătate din total, au raportat peste 50 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. De departe cel mai mare număr se regăsește în continuare în Capitală, de 570 cazuri noi raportate. Pe locul doi s-a detașat Timiș cu 235 cazuri, iar pe trei vine imediat Clujul cu 170 cazuri. Rata de infectare cu noul coronavirus este în creștere la nivel național, ajungând la 1,26. Cea mai mare incidență la mia de locuitori, la 14 zile, este în județul Satu Mare, respectiv 2,71, urmat de Ilfov cu 1,98 și Bistrița-Năsăud cu 1,84.

Certificatul verde, obligatoriu la nunți, în restaurante, în sălile de sport

Comitetul pentru Situații de Urgență a luat decizia, în cadrul ședinței de astăzi, 16 septembrie, ca certificatul verde să devină obligatoriu în toate zonele unde rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori.

Raed Arafat a explicat cum se va verifica certificatul verde: „Există o aplicaţie care se descarcă de pe internet”
În cursul zilei de mâine va avea loc o ședință de Guvern unde va fi luată decizia finală cu privire la acest certificat verde.

Astfel, in localitățile unde vor fi mai mult de trei cazuri la mia de locuitori, certificatul verde va deveni obligatoriu începând de săptămâna următoare.

Astfel, românii vor avea acces la nunți, botezuri, la meciuri, în sălile de sport, în cinematografe și restaurante doar dacă vor prezenta certificatul verde.