Satu Mare va trece la testare comunitară COVID-19 după un model al unui institut din Germania

Instituţia Prefectului a informat miercuri printr-un comunicat, că autorităţile din judeţul Satu Mare încep o testare comunitară pentru depistarea COVID-19, după un model al unui institut din Germania. 

RomaniaTV.net
15 apr. 2020, 15:30
Satu Mare va trece la testare comunitară COVID-19 după un model al unui institut din Germania

Testarea comunitară va fi posibilă după punerea în funcţiune în cadrul Spitalului suport COVID-19 a unei noi linii achiziţionate de Primăria Municipiului Carei cu sprijinul unor companii, respectiv prin instalarea unui nou aparat de testare performant în laboratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare.

„Prefectul Radu Bud şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, au anunţat azi că, în premieră pentru judeţul Satu Mare, se va trece în cel mai scurt timp la testarea COVID-19 în sistem ‘Pool-testing’, adică testarea unui fond comun (testare comunitară). Principiul se bazează pe un studiu efectuat de Institutul Goethe din Germania care se bazează pe analizarea simultană a unui număr considerabil de teste prin efectuarea unei singure analize (a amestecului probelor recoltate). De exemplu, dacă rezultatul testării unui amestec de 100 de probe este negativ, înseamnă că o sigură testare este similară a 100 de teste efectuate”, precizează Instituţia Prefectului. 

Citeşte şi: Testarea bucureştenilor pentru COVID-19. PMB anunţă achiziţionarea a 13.800 de teste. Cum vor fi aleşi cei care vor fi testaţi

În cazul în care rezultatul este pozitiv, testele vor fi regrupate şi efectuate din nou. 

„Dacă rezultatul este pozitiv, se efectuează o regrupare – de exemplu 50 – 50 a probelor şi efectuarea a 2 teste şi aşa mai departe pe grupe tot mai mici. Pe baza acestui principiu, se poate ajunge ca prin executarea de exemplu a 15 analize să se poată da 100 de rezultate certe COVID-19. Prin această metodă nouă, pe lângă creşterea volumului şi a vitezei de depistare a cazurilor pozitive, creşte şi eficienţa testării faţă de testarea individuală, păstrând totodată acurateţea metodelor folosite până acum”, a mai precizat Instituţia Prefectului.

În judeţul Satu Mare au fost înregistrate cinci decese, în prezent fiind 39 de cazuri confirmate.