Sătui de austeritate: Spaniolii au contestat în stradă bugetul sărăcăcios propus de guvern în 2013

Mii de spanioli au protestat în faţa Parlamentului faţă de politica de austeritate promovată de Guvern. În timpul manifestaţiei, Legislativul dezbătea bugetul pe 2013, care prevede economii de aproape 40 de miliarde de euro.

RomaniaTV.net
24 oct. 2012, 06:49
Sătui de austeritate: Spaniolii au contestat în stradă bugetul sărăcăcios propus de guvern în 2013

Mii de manifestanţi au răspuns chemării lansate pe reţelele de socializare de către membri ai mişcării „Indignaţii”. Protestatarii au cerut demisia Guvernului.

Luând cuvântul la începutul dezbaterilor din Parlament, ministrul de finanţe, Cristobal Montoro, a afirmat că proiectul de buget pentru anul viitor are ca scop tocmai „combaterea crizei”, informează RT. Ministrul a adăugat că, adoptând acest buget, „pentru Spania va fi ultimul an de recesiune”.

Noul buget prevede scăderi ale salariilor şi ale indemnizaţiilor de şomaj, dar şi creşterea taxelor, inclusiv a TVA. Şomajul a cuprins un sfert din populaţia activă a Spaniei şi continuă să crească.

Unii dintre deputaţii de stânga au ieşit însă din Parlament şi s-au alăturat demonstranţilor. „Acesta nu este un conflict între naţiuni. Este un conflict între săraci şi bogaţi, din diferite ţări. Săracii din Germania sunt afectaţi la fel cum sunt şi cei din Spania, Grecia şi Portugalia”, a declarat deputatul Alberto Garzon.