Satul fantomă din Munții Apuseni ce a căzut pradă catastrofei ecologice cauzate de Nicolae Ceaușescu. Doar turla bisericii se mai vede din potopul de noroi toxic. Noi imagini devastatoare VIDEO

Satul Geamăna din Munții Apuseni a fost distrus de un dezastru ecologic cauzat de mina Roșia Poieni construită de Nicolae Ceaușescu. În prezent regiunea fantomă o amenințare continuă pentru mediu și locuitorii din zonă.
Ruxandra Rădulescu
10 ian. 2022, 09:48
Satul fantomă din Munții Apuseni ce a căzut pradă catastrofei ecologice cauzate de Nicolae Ceaușescu. Doar turla bisericii se mai vede din potopul de noroi toxic. Noi imagini devastatoare VIDEO

Satul Geamăna din Munții Apuseni a avut un destin tragic generat de ambiția nemăsurată a lui Nicolae Ceașescu de a industrializa întreaga Românie și de a folosi resursele naturale ale țării până la epuizare, îndiferent de consecințele catastrofale asupra oamenilor și a mediului.

Cimitirul Vesel de la Săpânța. Cum a devenit printre cele mai vizitate locuri din Maramureș

Sătenii care locuiau în Geamana, vestul României, au fost forțați de regimul comunist să evacueze regiunea în 1978  și să lase în urmă casele pe care și le-au clădit.
Satul a fost părăsit, iar un an mai târziu satul din Muntele Apuseni fusese aproape în întregime inundat de o apă toxică poluată.
În ziua de azi, la peste 40 de ani de la accidentul biologic ce distrus complet regiunea Geamăna, tot satul a dispărut sub pâcla apelor toxice și doar turla bisericii care a rămas la suprafață amintește de așezarea umană care existat odată în acele locuri.
Nămolul toxic multicolor se ridică cu aproximativ un metru în fiecare an și în curând biserica – împreună cu toate celelalte case din sat vor dispărea în totalitate sub lacul poluat.

Noi imagini catastrofale înfățișează acum un sat fantomă românesc care se află ascuns sub nămolul toxic în creștere și doar unele acoperișuri au rămas încă vizibile, la peste patru decenii după ce locuitorii săi au fost forțați să evacueze.

Din satul Geamana, aflat în Vestul României, nu a mai rămas decât o turlă de biserică, care iese din lacul toxic ce s-a întărit în timp, câteva case ruinate în apele mai puțin adânci și utilaje agricole abandonate.

Imaginile incredibile filmate cu ajutorul dronelor arată dimensiunea catastrofei biologice care a avut loc, după ce sătenii au fost forțați să părăsească casele lor în 1978. Satul Geamăna a fost complet inundat de un potop de nămol toxic dintr-o mină de cupru din apropiere.

Noile imagini vin în atenția mass-media într-un moment de conștientizare a impactului uman asupra mediului. Pozele arată tot ce a mai rămas acum din așezarea umană care cândva a fost locuită de aproximativ 400 de familii.

Nămolul toxic multicolor crește cu aproximativ un metru în fiecare an și în curând biserica împreună cu toate celelalte clădiri din sat vor dispărea complet.

Satul Geamăna, istoria unei catastrofe ecologice

În 1977, dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu a anunțat planurile de a construi supermina Roșia Poieni și a oferit locuitorilor afectați în jur de 1.500 de lire sterline fiecărui locuitor ca să-și părăsească gospodăria pentru a face loc deșeurilor toxice. Unele familii trăiau pe acele meleaguri de câteva generații

Un an mai târziu, satul din Muntele Apuseni era sub apa poluată de culoare metalică.

În perioda de glorie, mina producea peste 11.000 de tone de cupru pe an, ceea ce o făcea cea mai mare mină din România.

Dar deșeurile din mină au fost spălate în valea artificială, ceea ce a marcat sfârșitul satului Geamăna, ridicat în locul ce avea să devină un bazin de captare pentru deșeurile toxice.

Pe măsură ce o cantitate constantă de lichid acid, gri și roșu, a umplut valea Geamăna după deschiderea minei, 20 de săteni au refuzat să plece și s-au mutat pur și simplu pe un teren mai înalt.

Unii dintre săteni au crezut că se vor îmbogăți dacă acceptă să se mute. Trebuiau să fie mutați la doar câțiva kilometri distanță, dar au fost mutați la peste 60 de mile de casa lor devastată.

Localnicii au fost, de asemenea, furioși pe oficiali, după ce și-au încălcat promisiunea de a muta mormintele, care și în ziua de azi se află în jurul bisericii ce dispare încet sub nămolul toxic.

Pe măsură ce exploatarea a continuat, „lacul” de deșeuri contaminate a continuat să crească odată cu acesta, creând peisajul suprarealist prezentat în ultimele fotografii, cu nimic altceva decât turnul bisericii și câteva case abandonate de arătat pentru oraș.

Lacul toxic conține cianură, utilizată în procesul de extracție, care este foarte toxică și poate avea un impact devastator asupra mediului în zona înconjurătoare în cazul în care se scurge, cum ar fi otrăvirea râurilor și uciderea animalelor.

Satul Geamăna din Munții Apuseni: „Totul este otrăvit, apă, iarbă, copaci, fructe, legume și animale”

Fotograful și exploratorul urban român Cristian Lipovan, 36 de ani, – care vizitează frecvent lacul și a fost martor an de an cum satul s-a scufundat sub apa otrăvitoare – a vorbit despre experiențele sale în care a surprins procesul lent și devastator.

Piatra lui Dan, locul care oferă cea mai spectaculoasă priveliște a Lacului Tarnița din Cluj. Cum se poate ajunge acolo

„Geamana este un sat dispărut, un sat fantomă, înghițit de un lac de o culoare vie ireală. Apa, care înconjoară dealul este de culoare roșie, arată că totul este otrăvit, apă, iarbă, copaci, fructe, legume și animale. Lacul crește rapid, dar încă mai locuiesc oameni în zonă nevoiți să trăiască cu amenințarea că apa otrăvitoare le va invada într-un sfârșit casele.

Atmosfera este sumbră din cauza culorilor psihedelice, nenaturale și din cauza oamenilor săraci și nefericiți care își petrec zilele mâncând, bând, mirosind și respirând otravă. Trista poveste a început în 1977, când Nicolae Ceaușescu a mutat populația din satul Geamana pentru a face un depozit de deșeuri pentru mina de cupru Roșia Poieni”, a spus Lipovan în 2019.

Este cea mai mare mina de cupru din Romania si la vremea aceea era cea mai mare din Europa.

„Acum se creează o adevărată „bombă ecologică” în Munții Apuseni”, a concluzionat fotograful care a suprins dezastrul ecologic din satul Geamăna.

 

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
Ninge în Brașov și Predeal. Suntem în luna noiembrie, dar au căzut deja primii fulgi de zăpadă. Meteorologii au anunțat cod galben de precipitații și vânt / FOTO
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Satul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe turiștii străini. Românii nu se înghesuie să-l viziteze, deși este printre cele mai frumoase din Maramureș
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost o emblemă a țării. Cel mai iubit
Playtech.ro
Vin ninsorile și în București. Vremea se schimbă radical, temperaturile scad drastic
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Donald Trump, nostalgic în timp ce își amintește de întâlnirea cu Regina Elisabeta II: „am avut o relație foarte bună, foarte bună”
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu și Felix Baumgartner își măresc familia după un deceniu de relație
Spynews
Cum să îți reglezi termopanele pe modul de iarnă! Așa, căldura este mai bine menținută
Spynews
Ispita Diandra și Beni de la Insula Iubirii formează un cuplu? Cum au fost surprinși cei doi / VIDEO
Evz.ro
Bursucu a făcut orice pentru a avea succes și celebritate: Îi demontam psihic
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Cinci persoane, printre care și un copil de doar trei anișori, și-au pierdut viața pe Drumul Morții, în Suceava. Un tânăr de 18 ani abia începuse lecțiile pentru obținerea permisului auto
Cancan.ro
Asta e aroganța supremă! Ce i-a făcut Alexia Eram lui Nadd Hu, după ce a văzut cu Mario Fresh
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Cutremurul de 7,4 grade pe scara Richter care a zguduit România. Replici până în decembrie
StirileBZI
Cresc alocațiile de la 1 ianuarie 2025! Ce sume vor fi acordate
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Loteria Română anunță reporturi masive la Loto 6/49 și Joker
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul hub de longevitate din România s-a deschis la București