Satul fantomă din Munții Apuseni ce a căzut pradă catastrofei ecologice cauzate de Nicolae Ceaușescu. Doar turla bisericii se mai vede din potopul de noroi toxic. Noi imagini devastatoare VIDEO

Satul Geamăna din Munții Apuseni a fost distrus de un dezastru ecologic cauzat de mina Roșia Poieni construită de Nicolae Ceaușescu. În prezent regiunea fantomă o amenințare continuă pentru mediu și locuitorii din zonă.
Ruxandra Rădulescu
10 ian. 2022, 09:48
Satul fantomă din Munții Apuseni ce a căzut pradă catastrofei ecologice cauzate de Nicolae Ceaușescu. Doar turla bisericii se mai vede din potopul de noroi toxic. Noi imagini devastatoare VIDEO

Satul Geamăna din Munții Apuseni a avut un destin tragic generat de ambiția nemăsurată a lui Nicolae Ceașescu de a industrializa întreaga Românie și de a folosi resursele naturale ale țării până la epuizare, îndiferent de consecințele catastrofale asupra oamenilor și a mediului.

Cimitirul Vesel de la Săpânța. Cum a devenit printre cele mai vizitate locuri din Maramureș

Sătenii care locuiau în Geamana, vestul României, au fost forțați de regimul comunist să evacueze regiunea în 1978  și să lase în urmă casele pe care și le-au clădit.
Satul a fost părăsit, iar un an mai târziu satul din Muntele Apuseni fusese aproape în întregime inundat de o apă toxică poluată.
În ziua de azi, la peste 40 de ani de la accidentul biologic ce distrus complet regiunea Geamăna, tot satul a dispărut sub pâcla apelor toxice și doar turla bisericii care a rămas la suprafață amintește de așezarea umană care existat odată în acele locuri.
Nămolul toxic multicolor se ridică cu aproximativ un metru în fiecare an și în curând biserica – împreună cu toate celelalte case din sat vor dispărea în totalitate sub lacul poluat.

Noi imagini catastrofale înfățișează acum un sat fantomă românesc care se află ascuns sub nămolul toxic în creștere și doar unele acoperișuri au rămas încă vizibile, la peste patru decenii după ce locuitorii săi au fost forțați să evacueze.

Din satul Geamana, aflat în Vestul României, nu a mai rămas decât o turlă de biserică, care iese din lacul toxic ce s-a întărit în timp, câteva case ruinate în apele mai puțin adânci și utilaje agricole abandonate.

Imaginile incredibile filmate cu ajutorul dronelor arată dimensiunea catastrofei biologice care a avut loc, după ce sătenii au fost forțați să părăsească casele lor în 1978. Satul Geamăna a fost complet inundat de un potop de nămol toxic dintr-o mină de cupru din apropiere.

Noile imagini vin în atenția mass-media într-un moment de conștientizare a impactului uman asupra mediului. Pozele arată tot ce a mai rămas acum din așezarea umană care cândva a fost locuită de aproximativ 400 de familii.

Nămolul toxic multicolor crește cu aproximativ un metru în fiecare an și în curând biserica împreună cu toate celelalte clădiri din sat vor dispărea complet.

Satul Geamăna, istoria unei catastrofe ecologice

În 1977, dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu a anunțat planurile de a construi supermina Roșia Poieni și a oferit locuitorilor afectați în jur de 1.500 de lire sterline fiecărui locuitor ca să-și părăsească gospodăria pentru a face loc deșeurilor toxice. Unele familii trăiau pe acele meleaguri de câteva generații

Un an mai târziu, satul din Muntele Apuseni era sub apa poluată de culoare metalică.

În perioda de glorie, mina producea peste 11.000 de tone de cupru pe an, ceea ce o făcea cea mai mare mină din România.

Dar deșeurile din mină au fost spălate în valea artificială, ceea ce a marcat sfârșitul satului Geamăna, ridicat în locul ce avea să devină un bazin de captare pentru deșeurile toxice.

Pe măsură ce o cantitate constantă de lichid acid, gri și roșu, a umplut valea Geamăna după deschiderea minei, 20 de săteni au refuzat să plece și s-au mutat pur și simplu pe un teren mai înalt.

Unii dintre săteni au crezut că se vor îmbogăți dacă acceptă să se mute. Trebuiau să fie mutați la doar câțiva kilometri distanță, dar au fost mutați la peste 60 de mile de casa lor devastată.

Localnicii au fost, de asemenea, furioși pe oficiali, după ce și-au încălcat promisiunea de a muta mormintele, care și în ziua de azi se află în jurul bisericii ce dispare încet sub nămolul toxic.

Pe măsură ce exploatarea a continuat, „lacul” de deșeuri contaminate a continuat să crească odată cu acesta, creând peisajul suprarealist prezentat în ultimele fotografii, cu nimic altceva decât turnul bisericii și câteva case abandonate de arătat pentru oraș.

Lacul toxic conține cianură, utilizată în procesul de extracție, care este foarte toxică și poate avea un impact devastator asupra mediului în zona înconjurătoare în cazul în care se scurge, cum ar fi otrăvirea râurilor și uciderea animalelor.

Satul Geamăna din Munții Apuseni: „Totul este otrăvit, apă, iarbă, copaci, fructe, legume și animale”

Fotograful și exploratorul urban român Cristian Lipovan, 36 de ani, – care vizitează frecvent lacul și a fost martor an de an cum satul s-a scufundat sub apa otrăvitoare – a vorbit despre experiențele sale în care a surprins procesul lent și devastator.

Piatra lui Dan, locul care oferă cea mai spectaculoasă priveliște a Lacului Tarnița din Cluj. Cum se poate ajunge acolo

„Geamana este un sat dispărut, un sat fantomă, înghițit de un lac de o culoare vie ireală. Apa, care înconjoară dealul este de culoare roșie, arată că totul este otrăvit, apă, iarbă, copaci, fructe, legume și animale. Lacul crește rapid, dar încă mai locuiesc oameni în zonă nevoiți să trăiască cu amenințarea că apa otrăvitoare le va invada într-un sfârșit casele.

Atmosfera este sumbră din cauza culorilor psihedelice, nenaturale și din cauza oamenilor săraci și nefericiți care își petrec zilele mâncând, bând, mirosind și respirând otravă. Trista poveste a început în 1977, când Nicolae Ceaușescu a mutat populația din satul Geamana pentru a face un depozit de deșeuri pentru mina de cupru Roșia Poieni”, a spus Lipovan în 2019.

Este cea mai mare mina de cupru din Romania si la vremea aceea era cea mai mare din Europa.

„Acum se creează o adevărată „bombă ecologică” în Munții Apuseni”, a concluzionat fotograful care a suprins dezastrul ecologic din satul Geamăna.

 

DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Beach, Please! 2025. Programul complet pe zile și ore
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
Playtech.ro
Ce amendă primești dacă blochezi un garaj? Ce poți face dacă altcineva îți blochează curtea
DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Scandal uriaș cu Jador. A fost agresat și a plecat
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu puii ursoaicei care a ucis un italian pe Transfăgărășan. MMAP, anunț de ULTIMĂ ORĂ!
Playsport.ro
Document oficial: noile măsuri de austeritate care vor intra în vigoare. Cum sunt afectați pensionarii și salariații și...
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Taxare pentru pensiile de peste 3.000 lei. Când intră în vigoare plata CASS pentru 1,8 milioane de pensionari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România