CALENDAR ORTODOX 2019. Sava Gotul, Sfântul Sava de la Buzău, este sărbătoritul zilei

În panteonul românesc, se află la loc de cinste și Sfântul Sava de la Buzău. Este celebrat atât de credinicoșii ortodocși, pe 12 aprilie, cât și de romano-catolici, pe 28 aprilie. Mai este cunoscut și sub numele de Sava Gotul.

11 apr. 2019, 11:52
CALENDAR ORTODOX 2019. Sava Gotul, Sfântul Sava de la Buzău, este sărbătoritul zilei

Că Dumnezeu a binecuvântat aceste plaiuri cu mult har stă dovadă prezența unui număr mare de sfinți care provin de pe aceste meleaguri, scrie crestinortodox.ro. Din nefericire, mulți au rămas necunoscuți. Însă Sfântul Mucenic Sava se bucură de slava binemeritată. El se regăsește printre primii martiri creștini, provenind din ținutul Buzăului.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX 2019. Un sfânt drag românilor este sărbătorit joi. Calinic de la Cernica face minuni

Cine a fost Sava Gotul?

Cărțile bisericești spun despre Sfântul Sava că ar fi venit pe lume în jurul anului 334, într-un ținut din vecinătatea râului Buzău de azi, într-o familie creștină. Încă de mic și-a dovedit credința, fiind apropiat Bisericii. Cu timpul, i-a devenit ucenic întru ascultare duhovnicului său, preotul Sansalas, figură religiosaă cunoscută și respectată la acea vreme. Dar a urmat și sfaturile altui îndrumător duhovnicesc, preotul Gutticas. Și-a dus traiul pământesc în post și rugăciune, după Evanghelia lui Hristos. Era un tânăr chipeș, bun cu toată lumea, iubit de săteni, dar și de goții necreștini, stăpânitori ai acelor locuri. Datorită locului de proveniență i s-a tras și numele de „Gotul’, el nefiind got de neam, ci trăitor în ținutul sud-estic, stăpânit de poporul migrator got în acele vremuri.
S-a jertfit pe altarul credinței

După moartea lui Constantin cel Mare, a urmat un puternic val de persecuții împotriva creștinilor. Goții păgâni au început asuprirea credincioșilor din teritoriile aflate sub stăpânirea lor. Așa se face că, prin anul 372, aflați în Postul Mare, creștinii au fost siliți să mănânce carnea adusă drept jertfă idolilor păgâni. Cine refuza era uciz. Sfântul Sava Gotul a refuzat categoric, îndemnându-i și pe ceilalți să nu pice în cursa diavolească. Înaintea Sfintelor Paști, păgânii umblau din sat în sat, progonindu-i pe cei care-și mărturiseau credința în Hristos, în încercarea de a-i determina să renunțe la Taina Botezului.

În a treia noapte după Înviere, hoarda păgână s-a năpustit asupra casei preotului Sansalas, unde se afla și dascălul Sava. Amândoi au fost dezbrăcați, biciuiți și umiliți, fiind lăsați apoi aproape fără suflare. În să credința lor nemărginită i-a salvat de la pieire. Văzând asupritorii că Sava nu poate fi înfrânt nicicum, au hotărât să-l înece în apa Buzăului, cu un pietroi uriaș legat de gât. După ce s-a sfârșit, păgânii l-au scos din apă și l-au lăsat pe mal. Mai târziu, a fost înhumat de către creștini. Curajul lui a făcut înconjurul lumii, așa încât Sfântul Vasile cel Mare a cerut ca moaștele Sfântului Sava să fie aduse în cetatea Capadociei. Azi, Sfântul Sava este patronul spiritual al Buzăului, unde există și catedrala cu hramul său.