SAVANŢII STUPEFIAŢI. Un mister al mayasilor le dă de cap oamenilor de ştiinţă

Dacă, în anul 2012, unul dintre cele mai mediatizate evenimente l-a constituit sfârşitul calendarului civilizaţiei Maya, iată ca un nou mister dă dureri de cap oamenilor de ştiinţă. Cercetătorii nu reuşesc să dezlege misterul provenienţei cenuşei vulcanice folosite de mayaşi la realizarea ceramicii.

01 iun. 2014, 11:11
SAVANŢII STUPEFIAŢI. Un mister al mayasilor le dă de cap oamenilor de ştiinţă

Olarii din perioada tarzie a civilizatiei mayase, din regiunea Caraibelor, utilizau cenusa vulcanica, insa enigma ramane deoarece in estul Americii centrale nu exista vulcani, scrie ziare.com.

Citeşte şi Profeţia despre Apocalipsa mayaşă a fost interpretată greşit. Iată ceea ce s-a produs cu adevărat în 2012!

„Reteta olarilor a fost un semn distinctiv din perioada cuprinsa intre anii 600 si 900”, a spus Kevin Coffey, masterand la Universitatea California din Los Angeles.

„Existenta a mii de oameni in orasele mayase, cum ar fi El Pilar si Tikal, i-a determinat pe olari sa utilizeze mai multe tone de cenusa vulcanica in fiecare an. Dar nimeni nu poate sa spuna de unde a provenit cenusa”, a explicat Coffey.

Mestesugarii ar fi putut aduce cenusa de la mai multi vulcani din El Salvador si Guatemala. Dar mayasii carau anumite materiale in spinare sau foloseau animalele de tractiune.

Citeşte şi PROFEŢIA BIBLICĂ a armatei celor 200 de milioane de CĂLĂREŢI. Cine va forma IMENSA armată

Cercetatorii au studiat cenusa de la vulcanul Ilopango din El Salvador. O eruptie devastatoare a acestuia a ingropat orasele mayase din apropiere din secolul al V-lea, similar Pompeiului, distrus de Vezuviu. Concluziile au stabilit ca nu este vorba de cenusa vulcanului Ilopango.

S-a comparat zirconiul din cenusa vulcanului Ilopango cu cel din trei bucati de ceramica de la El Pilar.

S-a ajuns la concluzia ca zirconiul din cenusa vulcanului dateaza de 250.000 de ani, pe cand mostrele din orasul mayas erau mult mai timpurii, din urma cu 1 milion de ani sau chiar un miliard de ani. Aceste varste constituie o noua enigma pentru oamenii de stiinta.