Scad dobânzile la credite. BNR a anunţat noul indice de referinţă pentru creditele în lei, care înlocuieşte ROBOR

Banca Naţională a României (BNR) va publica, începând din 2 mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei. Noul indice NUSE APLICĂ deocamdată creditelor în derulare.

RomaniaTV.net
02 mai 2019, 03:38
Scad dobânzile la credite. BNR a anunţat noul indice de referinţă pentru creditele în lei, care înlocuieşte ROBOR

UPDATE: Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, că indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, este 2,36%. Indicele ROBOR la 3 luni era, în 30 aprilie, 3,37%, conform news.ro.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

Indicele IRCC, anunţat joi, pentru prima dată, de BNR, este 2,36%.

În 30 aprilie, indicele ROBOR la 3 luni era 3,37%, iar indicele ROBOR la 6 luni era 3,42%.

Veşti bune pentru românii cu credite în lei. Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

„Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic)”, se arată în comunicat.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

Noul indicator a fost introdus prin Ordonanţa de urgenţă 19/2019, care modifică OUG 114/2018, introdusă în decembrie 2018, prin care a fost introdusă şi taxa pe activele bancare.

Noul indice ar putea fi introdus inclusiv în cadrul creditelor în derulare, potrivit unei propuneri a senatorului ALDE Daniel Zamfir, aprobate recent de senatorii din comisia de buget.