Scade vârsta de pensionare. Cine va sta alături de nepoţi, la cerere, de la 55 de ani

Sindicaliştii din domeniul feroviar cer aplicarea de la 1 ianuarie a legii care permite angajaţilor din acest domeniu să beneficieze de reducerea standard a vârstei de pensionare

21 dec. 2022, 15:21
Scade vârsta de pensionare. Cine va sta alături de nepoţi, la cerere, de la 55 de ani

Vârsta de pensionare va creştre în România, care şi-a asumat acest lucru prin PNRR, dar anumite categorii ar putea beneficia de derogări. Sindicaliştii din domeniul feroviar denunţă intenţia de prorogare a două articole din Statutul personalului feroviar care oferă angajaţilor din acest sistem dreptul de a se pensiona la cerere şi să scadă vârsta de  pensionare fără aplicarea procentului de diminuare a cuantumului pensiei stabilit de lege. „Este imposibil de imaginat că salariaţii a căror activităţi concură direct la siguranţa circulaţiei trenurilor mai pot executa serviciul în condiţii riguroase de siguranţă la vârsta de 57, 58, 60 sau 65 ani având în vedere uzura fizică şi psihică avansată a acestora”, susţin feroviarii.

Proiect la Guvern. Ministrul Marius Budăi speră ca magistrații să accepte pensii mai mici, pentru care să muncească mai mult | EXCLUSIV

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane susţine, într-un comunicat dat publicităţii miercuri, că funcţionari din Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au propus prorogarea până la începutul anului 2024 a unor prevederi din Legea 195 din 7 septembrie 2020 privind statutul personalului feroviar.
„Aşadar, o nouă prorogare a intereselor legitime ale ceferiştilor! De data aceasta doar art. 34 şi 35 din Statutul personalului feroviar! (…) La data promovării, în cuprinsul ordonanţei de urgenţă denumită generic «ordonanţa trenuleţ», nu apărea nicio dispoziţie referitoare la o nouă prorogare a Statutului personalului feroviar, această formă primind avizul Comitetului Economic şi Social unde confederaţiile sindicale au reprezentanţi.  Referitor la această ordonanţă de urgenţă, trebuie precizat că s-au cerut punctele de vedere ale Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Dacă în cazul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii aprecierea a fost că nu se impune o nouă prorogare a Statutului personalului feroviar, fapt comunicat organizaţiilor sindicale la întâlnirea din data de 5 decembrie 2022, nu de aceeaşi părere a fost şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale care a emis un punct de vedere mai mult decât bizar cu privire la aplicarea Statutului personalului feroviar.  Cu alte cuvinte, funcţionarii din Ministerul Muncii «s-au trezit» după doi ani de la publicarea legii în Monitorul Oficial că sunt dificultăţi în interpretarea şi aplicarea legii, că nu înţeleg cum să aplice anumite articole din lege, propunând prorogarea în totalitate până la data de 01.01.2024”, se arată în comunicatul Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane.

Articolele 34 şi 35 din Statutul personalului feroviar dau posibilitatea lucrătorilor din acest sector să se pensioneze la cerere beneficiind de reducerea standard a vârstei de pensionare fără a primi penalităţi. Astfel, conform legii care ar trebui să intre în vigoare la 1 decembrie anul viitor, personalul feroviar care a realizat stagiul complet de cotizare, potrivit legii, din care cel puţin 30 de ani în activităţile din acest domeniu, are dreptul la reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani fără aplicarea procentului de diminuare a cuantumului pensiei stabilit de lege.

Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010, Statutul personalului feroviar arată că angajaţii din acest sector beneficiază, prin cumul, de reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitatea desfăşurată în locurile de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite sau speciale de muncă. Reducerea cumulată prevăzută nu poate fi mai mare de 13 ani.

EXCLUSIV| Marius Budăi, despre scandalul reformei pensiilor speciale: ”Dacă trebuie să plătesc cu demisia mea, eu sunt un om de partid disciplinat și procedez ca atare”

De aceste prevederi beneficiază, conform legii adoptate în 2020, dar a cărei aplicare a fost amânată până în prezent, personalului feroviar cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare sau cu metroul din activitatea de circulaţie a trenurilor; activitatea de exploatare, revizie şi întreţinere material rulant; activitatea de exploatare, revizie şi întreţinere linii; activitatea de exploatare, revizie şi întreţinere instalaţii, telecomenzi feroviare, control şi telecomunicaţii feroviare; activitatea de instruire teoretică şi practică de serviciu a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare, pentru funcţia de instructor şi activitatea de revizie, întreţinere, exploatare şi reparaţii la metrou.

„Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane nu împărtăşeşte ideea introducerii din nou  «la malaxor» a acestei legi care să fie ciopârţită şi golită de conţinut după cum consideră funcţionarii din Ministerul Muncii! Apreciem că cel mult pot fi elaborate norme metodologice de aplicare a legii aşa cum a fost aceasta publicată în Monitorul Oficial. Subfinanţarea cronică a sectorului feroviar din ultimii 30 de ani a adus după sine o degradare accentuată a condiţiilor de muncă în care îşi desfăşoară activitatea personalul feroviar cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare, acesta fiind obligat să lucreze cu predilecţie sub cerul liber sau în spaţii insalubre, utilizând instalaţii şi material rulant cu o vechime de peste 40 de ani, conceptul de normalizare a condiţiilor de muncă fiind departe de a se realiza”, susţin sindicaliştii din acest domeniu.

De ce scade vârsta de pensionare: „Majoritatea salariaţilor cu vârste de peste 55 de ani nu trec testele de aptitudine medicală”

Conform acestora, obligativitatea efectuării controalelor medicale şi psihologice a scos în evidenţă „o creştere semnificativă, la nivel naţional, a zilelor de concediu medical, a cazurilor de revenire la controalele medicale şi/sau psihologice la intervale de timp mult mai mici decât cele normale sau a cazurilor de inaptitudine fizică sau psihică, ceea ce denotă un grad ridicat de uzură fizică şi/sau psihică în rândul personalului feroviar cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare”.
„Nu întâmplător, majoritatea salariaţilor cu vârste de peste 55 de ani nu trec testele de aptitudine medicală. Pe de altă parte, este imposibil de imaginat că salariaţii a căror activităţi concură direct la siguranţa circulaţiei trenurilor mai pot executa serviciul în condiţii riguroase de siguranţă la vârsta de 57, 58, 60 sau 65 ani având în vedere uzura fizică şi psihică avansată a acestora. (ex. impiegat de mişcare la blocurile de comandă a instalaţiilor de centralizare şi telecomandă, manevrant de vagoane, conductor tren, revizor tehnic de vagoane, etc., a căror activităţi presupune concentrare maximă, lucru pe şi sub vagoane, în diverse condiţii atmosferice, etc.)”, se mai arată în comunicatul sindicatului.  Sindicaliştii precizează că legea nu afectează principiul contributivităţii şi nu presupune aplicare retroactivă, producând efecte doar de la data intrării în vigoare.