Proiect la Guvern. Ministrul Marius Budăi speră ca magistrații să accepte pensii mai mici, pentru care să muncească mai mult | EXCLUSIV

Marius Budăi, ministrul Muncii, a luat în vizor magistrații. Oficialul Guvernului vrea să redacteze un proiect prin intermediul căruia procurorii și judecătorii să beneficieze de pensii mai mici, pentru care să lucreze mai mult.

20 dec. 2022, 22:13
Proiect la Guvern. Ministrul Marius Budăi speră ca magistrații să accepte pensii mai mici, pentru care să muncească mai mult | EXCLUSIV

Șansele ca proiectul celor de la PSD să fie implementat sunt aproape de zero, în condițiile în care CCR s-a opus de-a lungul timpului unor astfel de măsuri nefavorabile magistraților.

Totuși, Marius Budăi a anunțat marți seara, la România TV, că va merge înainte cu această inițiativă.

În prezent, magistrații se pot pensiona după 20 de ani de activitate. Practic, sunt cei mai tineri pensionari din România. În general, pensiile sunt de peste 4.000 de euro, lunar. Marius Budăi își dorește să crească perioada minimă de activitate necesară pensionării, cu cinci ani și de asemenea, să impună un plafon de 80% pentru pensie – plafon ce va reprezenta cuantumul pensiei din ultimul salariu încasat  sau media ultimelor salarii.

„Promovăm alinierea veniturilor la o anumită echitate. În acest proiect propunem, noi, Guvernul, coaliția, Parlamentului, un act normativ care să nu mai conțină excepții și abuzuri – pensii mai mari decât salariul, în momentul activității”, a declarat Budăi, la România TV.

 

Marius Budăi invită procurorii și judecătorii la dezbateri

 

Marius Budăi speră ca magistrații să se prezinte la dezbateri și să fie de acord să primească pensii mai mici.

„PNRR-ul a fost scris și transmis către Comisie fără dezbatere publică cu societatea civilă, cu partenerii sociali. Eu, Budăi, am preferat cu aprobarea lui Marcel Ciolacu, să nu fac acest lucru. Invit la discuții pe toți (…)

E un proiect agreat de toate sistemele, dezbătut cu respetarea independenței justiției, cu toate cele care decurg de aici în jos”, a mai transmis Budăi, în emisiunea lui Victor Ciutacu.

„Prin acest act normativ spunem că trebuie să ai minim 20 de ani în magistratură și începând de anul următor intrării legii în vigoare, ridicăm an de an, timp ce cinci ani, cu un an de zile (n.r. – vârsta de pensionare) și ajungem la 25 de ani în magistratură”, a mai punctat ministrul Muncii.

 

Economistul Ilie Șerbănescu: „Echitate nu există și nici nu va exista”

 

În opinia lui Iilie Șerbănescu, echitate în sistemul de pensii nu va exista niciodată în România.

„Echitatea nu există și nici nu va exista. Să nu ne mai amețim! Problema este că acest sistem se laudă că se bazează pe contributivitate, pe care, de fapt, o încalcă.

Dacă ar fi pe contributivitate – mă despart de drepturile militarilor și ar fi ca unele meserii, profesiuni să fie mai remunerate decât altele la pensii, ar trebui să aibă niște salarii corespunzătoare.

Potrivit sistmeului de contributivitate, cine a contribuit mai mult, ar trebui să aibă mai mult. Dar nu diferite criterii, care să încalce contributivitatea! De ce să aibă unii 80 și alții 60? Deci e inechitate”, a mai transmis Șerbănescu.