Scadenţa confortului din lunile de vară! Facturi duble la curent din cauza aerului condiţionat

Scumpirile la energia electrică i-au făcut pe mulţi să se gândească de două ori înainte să le pornească. Românii care au stat la răcoare sunt luaţi cu fierbinţeli la vederea facturilor din lunile de vară.

14 sept. 2022, 12:48
Scadenţa confortului din lunile de vară! Facturi duble la curent din cauza aerului condiţionat

Răcoarea ne costă mai mult în acest an, sunt facturi mult mai mari. Achiţionarea şi montarea unui aparat de aer condiţionat au avut preţuri mai mari faţă de vara trecută, dar marea cheltuială vine de la facturi. Un confort sporit în lunile de vară, echivalent cu câteva grade în minus în case, înseamnă de multe ori ieşirea din pragul de plafonare şi cel puţin dublarea facturilor.

EXCLUSIV| Dana Budeanu, enervată la culme de facturile la energia electrică pe care le-au primit părinții săi. Milioane de oameni sunt în situația familiei sale:”Jos labele de pe oameni!”
Temperaturile mari din această vară au crescut consumul de energie electrică pentru românii care au dat drumul la aerul condiţionat. Mulţi au depăşit astfel plafonul de 300 Kilowaţi oră într-o lună, iar facturile nu s-au mai încadrat pentru varianta compensării. Mai mult, deoarece şi la compensarea din această iarnă se ia în calcul consumul mediul din ultimul an, drama se va repeta şi în lunile viitoare.

Specialiştii avertizează că o diferenţă de doar patru Kilowaţi/ oră ne poate dubla factura. Este cazul unui român care are de plătit acum de trei ori mai mare decât de obicei.

Vouchere pentru lemne de foc, iarna 2022-2023: Penurie şi scumpire masivă a lemnelor de foc
„Până să plafoneze preţul la energia electrică, plăteam în jur de 150-200 de lei pe lună. Au venit facturi la energia electrică şi de 800 de lei. Am aceleaşi electrocasnice de ultimă generaţie, nu am nimic în plus. În această vară mi-am montat şi eu aer condiţionat pe care l-am folosit mai puţin să nu consum mult”, a declarat acesta pentru Observatornews.ro.

Aproximativ 20 la sută dintre consumatori sunt în situația sa și plătesc acum facturi la preţul din contract.

O diferenţă de doar câţiva kilowaţi poate dubla factura

O diferenţă de doar câţiva kilowaţi poate dubla factura la electricitate. Dacă am consumat într-o lună 298 de kWh, sub limita pentru plafonare, avem de plătit 238 de lei. Dacă am consumat câţiva kilowati în plus, de exemplu 302 kWh, am primit o factură de 545 de lei.

Pentru o diferenţă de 4 kWh, plătim cu 307 lei mai mult. Facturile care vor veni din septembrie încolo vor fi şi mai mari. Pragul de consum a fost redus de la 300 la 255 de kWh.