Scăderea rating-ului în zona euro văzută ca un complot american

Un politician german afirmă că ameninţările cu scăderea rating-ului AAA pentru cel puţin 15 state din zona euro ar fi, de fapt, un plan ascuns al americanilor

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 09:35
Scăderea rating-ului în zona euro văzută ca un complot american

Secretarul general al Partidului Social Democrat german, SPD, Andrea Nahles, a calificat „atenţionarea” făcută ieri de agenţia de rating Standard&Poor’s la adresa ţărilor europene ca fiind „o ruşine”, informează site-ul publicaţiei  germane weeklystandard.com.
La rândul său, fostul ministru de finanţe german, Peer Steinbruck, de asemenea membru al SPD, a vorbit despre „o provocare” din partea SUA şi i-a cerut Comisiei Europene să adopte „regulamente şi mai severe” în privinţa agenţiilor de rating.
Şi actualul ministru german al Economiei, Phillipp Rosler, membru al Partidului Liber Democrat, FDP, a luat atitudine faţă de Standard&Poor’s, afirmând că „Germania nu se va lăsa impresionată de deciziile zilnice şi cu viaţă scurtă ale unei singure agenţii de rating.
Colegul său de partid, Rainer Bruderle, a fost în schimb cel mai vehement.”Nu mă las cu uşurinţă impresionat de teoriile conspiraţiei. Dar uneori este greu să eviţi efectele pe care unele agenţii americane de rating şi managerii de fonduri financiare le fac să funcţioneze împotriva zonei euro”, a declarat Bruderle cotidianului economic Handelsblatt. Intervenţia lui a făcut aluzie la faptul că, în august, Standard&Poor’s a scăzut rating-ul SUA de la AAA la AA+.


loading...