Scăderi pe linie ale chiriilor cerute, în iunie, pentru apartamentele din Bucureşti

Chiriile tuturor tipurilor de apartamente din București au scăzut în iunie, cu procente cuprinse între sub 1% în cazul garsonierelor și peste 10% în cazul apartamentelor cu patru camere.

RomaniaTV.net
05 iul. 2020, 19:12
Scăderi pe linie ale chiriilor cerute, în iunie, pentru apartamentele din Bucureşti

Deși nu se prea poate observa un tipar al evoluției chiriilor afișate de anunțul.ro, există o certitudine. Valoarea chiriilor pare a fi intrat pe un trend descendent din cauza scăderii cererii, motivată atât de anotimp, dar și de efectele pandemiei de coronavirus, care a influențat piața încă din luna martie, scrie Economica.net.

Cert e că nimeni nu prea poate estima cât vor fi dereglate chiriile cerute pe apartamente de scăderea cererii, care pe lângă sezonalitate, e influențată și de un factor haotic, pandemia, care nu a lovit doar sistemul de sănătate, dar a provocat și o criză economică care a diminuat veniturile multor oameni, iar această situație pune presiune pe piața chiriilor, măcar pe proprietarii conștienți de situația economică, care încearcă să-și echilibreze oferta la puterea financiară a cererii, și așa relativ scăzută.

Cel mai puțin afectate de situația din piață sunt garsonierele, unde chiriile cerute s-au diminuat cu doar 0,76%, la 262 de euro/lună, după ce luna trecută crescuseră cu 1,93%, la 264 euro. Apartamentele cu două carmere au pierdut 2,35%, și au ajuns la chirii medii solicitate de 374 euro. Și chiriile apartamentelor cu două camere vin după o lună naterioară în care câștigaseră 1,06%. Chiriile cerute pentru apartamentele cu trei camere au ajuns la a patra lună consecutivă de scădere și la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni. Astfel, în iunie au mai pierdut 1,94%, adică 506 euro/lună, în condițiile în care în februarie se cifrau la 545 euro/lună, iar în iunie 2019 la 518 euro/lună.

În iunie, chiriile cerute pentru apartamentele cu patru camere sau mai multe repetă scenariul din aprilie și pierd 10,2%, și ajung la 766 euro/lună, cel mai mic nivel din ultimul an, după ce în februarie erau cu este 100 de euro/lună mai mari, iar în iunie 2019 ajunseseră la 846 euro/lună.

În cazul caselor și vilelor criza cumplită prin care au trecute aceste tipuri de produse rezidențiale pare să se fi estompat. După ce în aprilie și mai, chiriile cerute pentru case și vile s-au diminuat cu peste 10% în fiecare lună, în iunie acestea au stagnat la 1.311 euro/lună, după ce în februarie se cifrau șa 1.657 euro/lună. La fel ca și în cazul apartamentelor cu trei și patru camere, chiriile cerute pentru case și vile sunt la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.

Citeşte şi: Restricţiile rămân în vigoare şi după 10 iulie. Anunţul MAE care afectează sute de mii de români