Scandal, bugetarii pierd sume importante la salariu. Se taie sporurile de condiţii periculoase chiar dacă au fost câștigate în instanţă

Ministerul Educației încalcă hotărârile judecătorești de acordare a sporurilor pentru condiții periculoase și nu actualizează aplicația Edusal, atrag atenția sindicatele din Argeș.
Filip Stan
20 ian. 2025, 22:48
Scandal, bugetarii pierd sume importante la salariu. Se taie sporurile de condiţii periculoase chiar dacă au fost câștigate în instanţă

Sporurile profesorilor au fost şetrse cu buretele! Ordonanţa-trenuleţ stipulează menţinerea în anul 2025 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna noiembrie 2024.

Sindicatele din educație acuză Ministerul Educației și Cercetării (MEC) de încălcarea hotărârilor judecătorești privind plata sporurilor pentru condiții periculoase, semnalând totodată lipsa actualizărilor în aplicația Edusal, necesară pentru implementarea acestor plăți, potrivit unei adrese obținute de Edupedu.ro, trimisă recent către ministrul Daniel David.

Sporurile nu sunt în aplicaţia Edusal

Conform unui document al SIPA Muntenia, reprezentanții profesorilor și angajaților din școli arată că unitățile școlare din județul Argeș sunt prejudiciate de neaplicarea hotărârilor judecătorești definitive, prin care s-a dispus acordarea sporului pentru condiții periculoase de muncă. În adresa trimisă pe 17 ianuarie Ministerului Educației, sindicatele subliniază că „lipsa implementării plăților prevăzute de hotărârile judecătorești definitive aduce prejudicii financiare cadrelor didactice și riscă să afecteze activitatea școlilor”.

LIVE TEXT Donald Trump a depus jurământul în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii: „Epoca de Aur a Americii începe acum” / „Voi declara stare de urgență națională la granița cu Mexic” / „Politică oficială a guvernului SUA: există doar genul masculin și genul feminin”

Potrivit documentului, care poate fi consultat mai jos în articol, sindicatul a solicitat în repetate rânduri actualizarea aplicației Edusal, gestionată de Ministerul Educației, pentru a permite plata sporurilor stabilite legal. În răspunsul adresat inspectoratului școlar județean, Ministerul a invocat „necesitatea unui termen suplimentar pentru implementarea modificărilor tehnice în sistem”, fără a oferi un calendar concret.

Ministrul Educației, despre salariile profesorilor: Înțeleg frustrările, cred că sunt justificate, dar, pentru a putea obține ceva rațional, trebuie să avem o atitudine strategică

„Inacțiunea autorităților centrale determină întârzieri nejustificate în aplicarea unor decizii judecătorești care sunt definitive și executorii, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a statului de drept și a drepturilor salariaților”, se arată în adresă. De asemenea, sindicatul a atras atenția asupra faptului că majoritatea unităților școlare afectate sunt implicate în proiecte finanțate de Uniunea Europeană, iar nerespectarea hotărârilor ar putea pune în pericol accesul la fonduri europene.

Sindicatul solicită Ministerului Educației să ia măsuri urgente pentru a pune în aplicare dispozițiile legale, subliniind că aceste întârziere afectează nu doar cadrele didactice, ci și procesul educațional. În document se precizează: „Orice întârziere suplimentară poate duce la acumularea unor sume suplimentare datorate salariaților sub formă de penalități, precum și la blocarea unor activități curente din școli”.

Reprezentanții sindicatului au avertizat și că vor continua demersurile legale în cazul în care situația nu este remediată. Aceștia au cerut Ministerului Educației să prezinte un plan concret și un termen-limită pentru rezolvarea acestei situații: „Ne rezervăm dreptul de a sesiza alte instituții competente în vederea apărării intereselor membrilor noștri și ale unităților de învățământ din județ”.

Context. Inspectoratul Școlar Județean Argeș a solicitat Ministerului Educației în luna august 2024 să deblocheze aplicația de salarizare a personalului din Învățământ, pentru angajații unde există sentințe judecătorești, conform unui document consultat de Edupedu.ro. De menționat este că, potrivit unui document al Ministerului Educației, ISJ Argeș nu a trimis până la data de 6 august 2024 măsurile necesare pentru plata sporului de condiții vătămătoare, deși instituția ceruse acest lucru prin adresa nr. 9165/10.04.2024.

Sindicate: Profesorii pot obține micșorarea normei didactice cu două ore, fără să le fie scăzut salariul

În privința sporului de condiții vătămătoare, aplicația de salarizare a personalului din Învățământ va fi deblocată doar pentru salariații unde există sentințe, potrivit unui ordin de ministru. Este vorba de ordinul ministrului educației nr. 4517 din 30.05.2024, pentru punerea în executare a Deciziei civile nr. 81/A/2024 pronunțată de Tribunalul Hunedoara, în dosarul nr. 3.694/221/2022.
În luna martie, Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației trebuie să deblocheze/actualizeze aplicația de salarizare a personalului din Învățământ, pentru calcularea şi plata lunară a sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, după cum decis joi, 14 martie, Tribunalul Hunedoara. Decizia este definitivă.
Inspectoratul Școlar Județean Argeș solicita în august anul trecut Ministerului Educației să deblocheze în aplicația de salarizare a personalului din Învățământ (EduSal) câmpul ce va permite acordarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare, potrivit sentințelor civile.

Citește și Pensii 2025. Cine sunt seniorii care primesc bani în plus în 2025, chiar dacă s-au îngheţat pensiile. Ministrul Muncii, intervenţie la Casa de Pensii pentru „mica recalculare”

”Ordonanța trenuleț” îngheață sporurile şi salariile profesorilor și personalului auxiliar din educație pe 2025. Tichetele educaționale ar putea fi tăiate, la fel și primele didactice

 

Astfel, salariile profesorilor și ale personalului din educație rămân înghețate în 2025, în ciuda promisiunilor făcute în urma grevei din mai-iunie 2023 privind majorări salariale pe baza unei noi legi a salarizării, încă amânată. De asemenea, concursul de Titularizare, esențial pentru angajarea profesorilor, este blocat, la fel ca toate concursurile din sistemul de stat, cu excepția celor aprobate prin memorandumuri specifice.

Totodată, mai multe măsuri de sprijin financiar pentru profesori și elevi sunt fie suspendate, fie condiționate de fonduri externe, potrivit documentului studiat de Edupedu.

Prevederile ”ordonanței trenuleț” referitoare la Educație:

– Profesorii și angajații din școli și inspectorate nu mai beneficiază de decontarea navetei pe întreg anul 2025.

– Bursele sunt înghețate, atât pentru elevi, cât și pentru studenți, la valorile din noiembrie 2024.

– Indexarea anuală a alocațiilor cu inflația, obligatorie prin lege, este blocată.

– Salariile sunt înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024.

– Concursul național de Titularizare și angajările din Învățământ sunt blocate, cu excepția posturilor unice.

– Primele de carieră didactică și profesională vor fi acordate doar dacă se obține finanțare integrală din surse externe nerambursabile.

– Tichetele sociale pentru sprijin educațional, în valoare de 500 de lei, sunt suspendate.

– Reducerile pentru transportul studenților vor fi acordate doar pe rutele domiciliu-facultate.

– Alocarea a 6% din PIB pentru Educație, prevăzută de lege, nu se aplică nici în 2025.

Citește și: De la 1 ianuarie, studenții își pot cumpăra bilete de tren reduse doar între localitatea de domiciliu și cea unde urmează cursurile

– Programul „Masă caldă” este limitat la un buget de 1,1 miliarde lei.

– Reorganizarea inspectoratelor școlare și ARACIP este amânată.

– Înființarea Centrului Național pentru Formare și Dezvoltarea în Cariera Didactică și a Centrului Național pentru Educație Incluzivă este suspendată.

– Profesorii coordonatori de proiecte nu pot fi remunerați sau compensați cu reducerea normei didactice.

– Creșterea costului standard pentru unitățile defavorizate este amânată până în septembrie 2026.

– Acordarea voucherelor pentru elevii cu CES și limitarea numărului de elevi pe clasă sunt amânate până în septembrie 2026.

– Reducerea normei de predare pentru profesorii cu peste 15 ani vechime și gradul didactic I este suspendată.

– Acordarea premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii este amânată.

Ordonanța 156/2024 este criticată de sindicatele din Educație, care consideră că măsurile pun în pericol funcționarea optimă a sistemului de învățământ și drepturile personalului didactic.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african